Prvu priliku na meču je imao Kristijan Pulišić za SAD, već u trećem minutu. Nabacio je loptu iz slobodnog udarca, ali je opasnost lagano otklonio prvi igrač protivničke selekcije.

Amerikanci su napadali od prvog sudijskog zvižduka i imali su blagu terensku inicijativu. Ipak, Velšani su se organizovano branili i čekali svoju šansu da ugroze gol rivala.

Već u 10. minutu meča Džošua Sardžent iz Amerike bio je u dobroj prilici nakon centaršuta sa strane i tukao je s peterca. Međutim, nije bio dovoljno precizan i pogodio je lijevu stativu. Lopta je otišla u gol-aut i Vels je tu imao sportsku sreću.

Duel je počeo sa dosta nervoze, pa je sudija današnjeg meča Abdulrahman Al Džasim odlučio pokazati žuti karton, prvo Seržinju Destu (SAD), a potom i Vestonu Mekeniju, takođe iz Amerike.

Onda je u 21. minutu pokušao Antoni Robinson za SAD, on je napravio slalom kroz protivničku odbranu, ali je jedan od defanzivaca uspio odnijeti loptu ispred njega. Napadali su Amerikanci, ali Vels je bio strpljiv u tom dijelu igre.

Igrao se 36. minut kada je Pulišić ima sjajan pregled igre i šalje preciznu loptu koju je pokupio Timoti Vea, sin slavnog Žorža Vee. On je unutar šestnaesterca pokazao pribranost i lagano je spremio loptu u mrežu. Rezultat je u tom trenutku bio 1:0 za Ameriku.

Amerika je na odmor otišla sa prednošću od jednog gola, uz to je i Geret Bejl dobio žuti karton, da zaokruži nervoznu igru svoje reprezentacije u prvom dijelu duela.

Aron Ramzi je u 50. minutu napravio solo prodor, ali nije ušao u šansu jer mu je protivnički igrač oduzeo loptu. Lopta je otišla izvan granica igrališta. Vels je imao priliku postići pogodak iz kornera, ali bio je to jalov pokušaj.

Brenden Aronson je u 77. minutu nadskočio svog čuvara nakon kornera, ali je tukao desno pored gola. Lopta je otišla u gol-aut i Vels je tu sačuvao svoj gol.

U 80. minutu je sudija bez dileme pokazao na bijelu tačku u šesnaestercu Amerike. U 82. minutu je Geret Bejl mirno realizovao penal preciznim šutem u desne rašlje, te izjednačio rezultat na 1:1.

Do kraja meča nije bilo većih prilika i bodovi su podijeljeni na ravne časti između dvije selekcije koje će voditi veliku bitku za drugo mjesto u grupi.

Ranije tokom dana, Engleska je u grupi B demolirala Iran sa 6:2. Bukajo Saka je postigao 2 gola. Po jednom su strijelci bili Dzud Belingem, Rašford, Griliš i Sterling.Za Iran je oba pogotka postigao Mehdi Taremi.

U grupi A, u derbiju dana Holandija je u finišu slomila otpoe Senegela i golovima Gakpea i Klasena slavila 2:0.