Nakon uvida u stanje na terenu su potvrđene naše sumnje da se situacija prikazana u zvaničnim dokumentima i dozvolama koje investitor posjeduje ne poklapa sa onim što se zapravo dešava i da se investitor ne pridržava zakonskih smjernica, te smo odlučili da se obratimo nadležnim institucijama i skrenemo pažnju na stanje na terenu koje smo dokumentovali snimcima i fotografijama uz simboličnu poruku: Kako je moguće da ovo niste vidjeli?“ poručuju iz neformalne grupe.

Aktivisti su se obratili Inspektoratu Republike Srpske i zatražili da izvrši inspekcijski nadzor u pogledu pridržavanja propisa koji se odnose na građenje, zaštitu životne sredine, ekologiju i upravljanje otpadom izgrađene Asfaltne baze u Tršiću kod Zvornika. U svom zahtjevu za postupanje naveli su primjere odstupanja, kao što su pristupni put za prilaz objektu, izlazak dijelova postrojenja izvan određenih katastarskih granica, što je potkrijepljeno fotografijama sa terena i mapom RUGIP. Asfaltna baza se u međuvremenu proširila i sada se određene aktivnosti obavljaju na samoj obali rijeke Drine iz koje se podzemnim bunarima vodom snabdijevaju mještani Tršića.

„Osnov naših sumnji da nisu čista posla u cijelom ovom slučaju potvrđena su kada je inspekcija zabranila gradnju, utvrdivši u maju ove godine da investitor nema građevinsku dozvolu. Nakon ekspresnog dobijanja potrebnih dozvola, gradnja je nastavljena, ali smo i mi nastavili da pratimo dešavanja na terenu. Prikupili smo nove dokaze koji potvrđuju da se situacija iz maja ponavlja i da investitor i dalje izlazi van granica zakona,“ dodaju aktivisti.

Podsjećamo, u postupku izdavanja Upotrebne dozvole, krajem jula ove godine je bio zakazan tehnički prijem postrojenja, kojem nisu prisustvovali predstavnici institucija nadležnih za davanje dozvola, saglasnosti i odobrenja za rad postrojenja. Prijemu nisu prisustvovali ni predstavnici Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, ni predstavnici Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, kao ni predstavnici JU „Vode Srpske“, ali ni lokalnih nadležnih institucija. Svojim nedolaskom su potvrdili nezainteresiranost za problem na koji mještani Tršića mjesecima ukazuju, ali i propustili priliku da se lično uvjere u situaciju na terenu. Zabrinuti građani su uz zahtjev dostavili dokaze koji prikazuju situaciju na terenu, te očekuju da Republička uprava za inspekcijske poslove RS direktno izvrši inspekcijski nadzor i da ih blagovremeno obavijesti o poduzetim mjerama.

Napominjemo da se aktivisti NGG „Zaštitimo Tršić kod Zvornika od štetnog uticaja rada asfaltne baze” zalažu za preispitivanje procedure dodjela dozvola za rad i zaustavljanje njenog eventualnog štetnog rada. Aktivisti očekuju da institucije nastupe u cilju zaštite interesa građana i adekvatno odreaguju u okviru svojih nadležnosti.