U akciji "List" uhapsio ih je MUP Republike Srpske, a potom su uslijedili pretresi na više lokacija na području Banjaluke i Laktaša, koje koristi osumnjičeni trojac.

"Ova tri lica su osumnjičena da su učestvovala u kupovini glasova za jedno od lica, koje je na opštim izborima u BiH osvojilo mandat narodnog poslanika u NS RS", rekla je Mirna Miljanović, načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a Republike Srpske.

Dobije li ovo hapšenje epilog na sudu, za krivično djelo podmićivanje pri izborima ili glasanju, za koje ih terete, zaprijećena je robija.

"Ko dodavanjem, oduzimanjem, brisanjem glasova ili na neki drugi način falsifikuje rezultate izbora ili glasanja, biće kažnjen zatvorom od jedne do pet godina", navodi se u Krivičnom zakoniku Republike Srpske.

Izvori "Nezavisnih novina", upućeni u ovaj slučaj, kažu da se istraga nastavlja u više pravaca.

"Između ostalog, u svojstvu svjedoka biće saslušani i korisnici Staračkog doma u Dragočaju. Naime, postoji sumnja da je Ducanović Šokčevićeva na njih uticala da glasaju za Trninića i provjeravaće se da li se to zaista dešavalo", kažu sagovornici "Nezavisnih novina".

Pod lupom je i policajac Stojić, za kojeg se, prema riječima naših sagovornika, sumnja da je Trniniću pomagao da za novac pronađe glasače.

"S obzirom na ro da je B.S. policijski službenik MUP-a, on će biti suspendovan i protiv njega će biti podnesen zahtjev za sprovođenje unutrašnjeg postupka", saopštili su iz MUP-a Srpske.

Troje osumnjičenih uhapsili su pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike. Trninić je, podsjetimo, pod lupom policije bio i tokom predizborne kampanje, odnosno 22. septembra.

Tada su policajci saslušali četiri muškarca nakon što su, kako je saopšteno, pronašli 10.000 evra i promotivni materijal jedne političke partije.

Policajci su, naime, kontrolisali dva vozila na području Gradiške te je u jednom od njih pronađeno oko 10.000 evra u apoenima od 100 evra.

Kako smo tada objavili, saslušani su Aleksandar Trninić, Dejan Slijepčević, Aleksandar Đuriš i Novak Moravčević.

"Policija je primijetila dva sumnjiva automobila koja je zaustavila radi kontrole te su pronađeni promotivni materijal i leci Aleksandra Trninića", rekao je ranije izvor "Nezavisnih".

U Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH u petak nismo uspjeli saznati kakva je sudbina Trninićevog mandata. U izbornoj trci na minulim opštim izborima bio je kandidat u Izbornoj jedinici 2, a osvojio je 2.712 glasova, što je bilo dovoljno da osvoji poslanički mandat.