Džaferović je naveo da je trgovinska razmjena između BiH i Turske krajem prošle godine iznosila 845 miliona dolara.

"Tokom jednog do dva mjeseca BiH i Turska ostvare veću trgovinsku razmjenu nego ranije tokom cijele godine. Želim da u idućim godinama i decenijama nastavimo ovaj trend kako bismo napravili novi iskorak i da bismo u budućnosti mogli navoditi nove uspjehe i rekorde", rekao je Džaferović, prenosi Srna.

On je podsjetio i na potpisani novi, redividirani Sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Turske, navodeći da Sporazum garantuje da će trgovinska razmjena biti povećana na više od milijardu dolara.

"Potrebno je posvećeno raditi kako bi se još povećala ulaganja iz Turske u BiH. U tome vidim svrhu i ovog foruma. BiH je dobra šansa za turske investitore. Nalazimo se u neposrednoj blizini tržišta EU", naveo je Džaferović.

On je naglasio da ukupni odnosi BiH i Turske otvaraju mogućnosti i za intenzivne ekonomske odnose i dodao da će vlasti BiH na svim novima uvijek imati otvorena vrata i sluha za turske investitore.

"Ne mogu vam obećati da neće biti problema - njih uvijek i svuda ima, ali vam mogu obećati da ćete u vlastima ove zemlje imati partnera koji će vam pomoći da ih savladate", poručio je Džaferović.

Organizator Foruma je Spoljnotrgovinska komora BiH u saradnji sa Odborom za ekonomske odnose sa inostranstvom Turske.

Cilj Foruma je unapređenje saradnje BiH i Turske kada je riječ o spoljnotrgovinskoj razmjeni i zajedničkim ulaganjima.