"Nadležnost Srbije u predmetima koji se tiču navodnih počinjenja krivičnih djela na teritorijima drugih država, od strane državljana drugih država, za nas je neprihvatljiva već godinama, to ne dolazi u obzir", rekao je hrvatski premijer na Bledu.

Apelacioni sud u Beogradu je 20. avgusta potvrdio rješenje Višeg suda u Beogradu kojim je potvrđena optužnica srpskog Tužilaštva za ratne zločine protiv četvorice oficiri Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva (HRZ) za ratne zločine počinjene u akciji Oluja 1995. godine.

Plenković je rekao da postoji međunarodna instanca, bivši Haški sud i današnji Rezidualni mehanizam, te da stoga ne dolazi u obzir da Srbija "kao agresor u vremenu velikosrpskog režima Slobodana Miloševića" koja je napala Hrvatsku, BiH i Sloveniju pretendira biti država koja će podizati optužnice protiv hrvatskih pilota u vrijeme Otadžbinskog rata.

"Dakle, taj predmet za nas kao državu ne postoji", naglasio je, dodavši da je Hrvatska tu jasna i "neće se mijenjati niti milimetra" te da se Srbija "jako, jako dobro mora suočiti sa svojom prošlošću i ulogom devedesetih godina".