Zašto grad Bijeljina još uvijek nema LED rasvjetu, iako već dvije godine ima namjenska sredstva od 2 miliona KM za ovu svrhu?! 

Ovo je samo jedan u nizu važnih projekata za grad koji su dolaskom novog gradonačelnika i njegove administracije naprasno zaustavljeni, iako su sredstva obezbijeđena, a grad za ta sredstva plaća kamate i penale. Pored toga, kako vrijeme prolazi, inflacija jede veći dio tog novca, pa ono što ste mogli uraditi prošle godine za taj novac, sada možete 50% od toga.

Pored odluka o kreditnom zaduženju za finansiranje kapitalnih razvojnih projekata (2019. godine i 2020. godine) kojima je za LED rasvjetu obezbijeđeno 2 miliona KM, prošli saziv Skupštine grada je početkom 2020. godine usvojio i IDEJNO RJEŠENJE REALIZOVANJA ZAMJENE DIJELA POSTOJEĆE JAVNE RASVJETE NOVOM LED RASVJETOM NA PODRUČJU GRADA BIJELJINA, na prijedlog resornog Odjeljenja GrU.

U Idejnom rješenju je, između ostalog navedeno:

 - Da će ušteda biti između 70 i 80% na svakom mjestu gdje se umjesto postojeće instalira LED rasvjeta,

 - Da će ukupna ušteda za grad nakon realizacije ovog projekta biti 400 - 500 hiljada KM godišnje,

 - Na kojim bi se tačno lokacijama trebala zamijeniti rasvjeta i da se demontirane svjetiljke koje su upotrebljive instaliraju na drugim lokacijama gdje nema rasvjete,

 - Da su prednosti LED rasvjete: 10 puta duži vijek trajanja; Energetska efikasnost (70-80% uštede u odnosu na obične); Dobro podnose sve vremenske uslove; Ekologija – ne sadrže toksične hemikalije; Mogućnost apsolutne kontrole osvjetljenja; Sijalice na bazi žive koje trenutno imamo su zabranjene u većini EU zemalja i uskoro neće postojati rezervni dijelovi za njih.

Realizacijom ovog projekta pravi se velika ušteda kada je u pitanju potrošnja električne energije, kao i održavanje rasvjete i smanjuje se trošak za postavljanje nove rasvjete. Grad Bijeljina trenutno plaća oko 1.1 milion KM godišnje za javnu rasvjetu.

Imajući u vidu sve navedeno, potpuno je neshvatljivo da skoro dvije godine nemamo pomaka sa mrtve tačke po ovom pitanju, što svakako uzrokuje veliku štetu kako za kvalitet života naših sugrađana, tako i finansijsku štetu samom gradu, i to milionsku. Za takvo postupanje nema izgovora. Imate planirana sredstva u budžetu, usvojen budžet i sve mehanizme u svojim rukama. Gospodo, radite. A ako ne znate da radite i da sprovedete i ono što ste dobili na gotovo, pošteno je i da kažete da ne znate, da se povučete, pa neka sprovodi neko ko zna.