Publika je gromoglasnim aplauzom nekoliko puta na kraju predstave na pozornicu vraćala glumce, koji su to, kako kaže Danilo Kerkez, i očekivali u Trebinju.

"Bili smo zaista prijatno iznenađeni dugotrajnim aplauzima i vraćali se da se ponovo poklonimo, jer smo tokom cijele predstave osjećali da publika živi s nama, da diše s nama, da reaguje na naše reakcije, ali i mi na njihove, tako da smo ovdje u Trebinju imali jedno dobro izvođenje", kazao je Kerkez.

Iako predstavu ranije nisu igrali mnogo puta, glumački tim je vrlo profesionalno odigrao Pejakovićevu komediju. Radnja je fokusirana na sredovječni par bez djece, muž vara ženu, a ona pokušava zadovoljiti stereotipe strogih balkanskih pravila.

Budući da se radnja odvija u vremenu zaključavanja u pandemiji korone, ali i govori o modernom čovjeku sa svim njegovim duševnim bolestima i nedoumicama, strastima i moralnom sunovratu modernog društva, glumački ansambl je na vrlo šaljiv i uvjerljiv način sve to predočio publici.

Cjelokupna scenografija i svi rekviziti za potrebe predstave dovezeni su iz Narodnog pozorišta iz Banjaluke u Trebinje, pa je efekat bio potupun, a, kako kaže Kerkez, tako rade gdje god gostuju i gdje god to pozorišna scena dozvoljava.

Predstava "Hrkači", na koju je ulaz bio besplatan, izvedena je pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović, u okviru projekta kojim se kultura u Srpskoj decentralizuje, a pozorišna i druga ostvarenja će se moći pogledati i u drugim sredinama Republike Srpske.

"Naše Narodno pozorište u stvari i jeste narodno, a ne gradsko, tako da mi imamo i obavezu da tu kulturu širimo i u drugim, manjim sredinama, a to ćemo realizovati i ovim projektom, čiji je pokrovitelj predsjednica Republike Srpske", dodaje Kerkez.

Napominjući da su ljudi, naročito poslije pandemije, željni kulturnih događanja, on je izrazio nadu da će u okviru predstojećeg "Trebinjskog kulturnog ljeta" imati priliku da ponovo nastupi u Trebinju…