Luk Aikins i Endi Ferington pokušali su da nad pustinjom u Arizoni (SAD) izvedu prvu zamenu aviona tokom leta. Sa dva aviona „cesna 182“ popeli su se na visinu od 4.000 metara, usmerili ih u sinhronizovano poniranje prema tlu i isključili motore.

Potom su obojica istovremeno skočila s ciljem da pređu u suprotne letelice, preuzmu kontrolu nad njima i bezbedno ih prizemlje.

Aikins je uspešno prešao iz jednog aviona u drugi i prizemljio ga, a njegov podvig su u direktnom prenosu gledali ljudi iz celog sveta

Dokazali smo da je moguće, pomerili smo granicu. Iskočio sam iz jednog aviona, uskočio u drugi, sleteli smo. Ja sam bezbedno sleteo, Endi je bezbedno sleteo padobranom, sve naše bezbednosne procedure su funkcionisale", izjavio je Aikins.

Ferington nije bio u poziciji da uđe u avion kojem se približavao, jer je letelica počela da spiralno pada. Zbog toga je odlučio da aktivira padobran i bezbedno se spusti na tlo.

"Sve brojke su se poklapale, sve je trebalo biti u redu. Iz nekog razloga, nije bilo tako. Ali, obojica smo zdravi i čitavi, svi su na sigurnom, a to je najvažnije", rekao je on.

U avion u koji je trebalo da uđe aktiviran je sigurnosni mehanizam i otvorio se padobran, ali je letelica pri sletanju oštećena. Nijedan od pilota, niti bilo ko drugi, nije povređen.

Aikins i Ferington su dvojica najiskusnijih padobranaca i pilota u timu "Red Bull Air Force". Aikins je priznati padobranac sa više od 21.000 skokova, pilot komercijalnih aviona i helikoptera, inovator i trener, a bio je i stručni konsultant na legendarnoj misiji "Red Bull Stratos" 2012. godine.

Ferington je odrastao u porodici padobranaca, a njegova majka Džesi je izvela oko 100 skokova s Endijem u stomaku. Prvi tandem skok izveo je kada je imao 12 godina, sam je počeo da skače sa 16, i od tada je napravio više od 27.000 skokova, 1.000 BASE skokova i 6.000 sati kao pilot.