Zakonom o trgovini propisano je da skupština jedinice lokalne samouprave određuje radno vrijeme, raspored dnevnog i sedmičnog radnog vremena prodajnih objekata, radno vrijeme u dane državnih praznika i neradnih dana u kojim je trgovac dužan poslovati, te radno vrijeme za tržnice, sajmove, izložbe i druge povremene načine obavljanja trgovine, a sve uskladu sa interesom i potrebama stanovnika lokalne zajednice, među kojima je i djelotvorno snabdijevanje potrošača robama koje su potrebne u svakodnevnom životu. Takođe, članom 78, stavom 2 Zakona o radu Republike Srpske propisuje da se „sedmični odmor po pravilu koristi nedjeljom“.

Među razlozima za donošenje ove odluke je i činjenica da se zaposleni u trgovini, odnosno trgovinskim objektima susreću sa problemima kao što su male plate   i neplaćanje prekovremenog rada. Pri tom treba imati u vidu i činjenicu da u sektoru trgovine većinu zaposlenih čine žene, kao i da rad nedjeljom nije dodatno plaćen.

Rad neradnim danom, odnosno nedjeljom, ne može se posmatrati samo kao ekonomska kategorija koja sem jer i samo brojem kupaca i ostvarenim profitom, već rad nedjeljom ima mnogo značajnije društvene, ali i zdravstve neaspekte, jer to treba da bude danu koji će i zaposleni u trgovinskim objektima moći da provedu sa svojom djecom i porodicom.

Pri donošenju ovakve odluke, u obzir je uzeta i inicijativa Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti Republike Srpske upućena Savezu opština i gradova RepublikeSrpske je još krajem 2019. godine, kojom je traženo da se radnedjeljomutrgovinamazabraniiliograniči.

Imajući u vidu sve prethodno navedeno, naročito incijativu granskog sindikata, kao i veliki broj zahtjeva upućenih Gradskoj upravi u vezi sa ukidanjem rada nedjeljom, alii veliki broj zloupotreba u ovoj oblasti od strane poslodavaca vezanih za korišćenje sedmičnog odmora, Gradska uprava i Gradonačelnik Bijeljine smatraju da je potrebno na ovaj način urediti oblast radnog vremena u oblasti trgovine kako bi se, prije svega, zaštitila prava radnika u oblasti trgovine, te omogućilo zadovoljenje kulturnih, društvenih i bilo kojih drugih potreba radnika i njihovih porodica, ali i ublažili razlozi za veliki odliv radne snage. Sem toga, ovakvom odlukom će najzad biti primijenjena, već pomenuta, zakonska odredba po kojim se sedmični odmor po pravilu koristi nedjeljom.

Vjerujemo da će i odbornici Skupštine Grada Bijeljina imati isti pristup ovom pitanju i usvojiti prijedlog ove odluke.

Na osnovu člana 26. stav 1. Zakona o trgovini (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj: 105/19), člana 13. Zakona o zanatsko – preduzetničkoj djelatnosti (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj: 117/11, 121/12, 67/13, 44/16 i 84/19), člana 39. stav 2. tačka 2. Zakona o lokalnoj samoupravi (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj: 97/16, 36/19 i 61/21), člana 4. i 43. stav 4. Zakona o prekršajima (''Službeni glasnik Republike Srpske'', broj: 63/14, 110/16 i 100/17) i člana 39. stav 2. tačka 2. Statuta Grada Bijeljina (“Službeni glasnik Grada Bijeljina”, broj: 9/17), Skupština Grada Bijeljina na ___. sjednici održanoj dana _______.2021. godine donijela je

 

O D L U K U
O IZMJENAMA I DOPUNAMA ODLUKE O RADNOM
VREMENU UGOSTITELJSKIH, ZANATSKO –
PREDUZETNIČKIH I TRGOVINSKIH OBJEKATA NA
PODRUČJU GRADA BIJELJINA

 

Član 1.

U Odluci o radnom vremenu ugostiteljskih, zanatsko-preduzetničkih i trgovinskih objekata na području grada Bijeljina (''Službeni glasnik grada Bijeljina'', broj: 21/11, 11/14 i 10/18) član 36. mijenja se i glasi:

''Benzinske pumpne stanice mogu slobodno odrediti radno vrijeme unutar perioda od 24 časa svakog dana.

Trgovinski objekti u sklopu autobuske i željezničke stanice, i na benzinskim pumpnim stanicama mogu slobodno odrediti radno vrijeme unutar perioda od 24 časa svakog dana, izuzev nedelje.

Radno vrijeme trgovinskih objekata, tipa dragstor, traje od 00.00 do 24.00 sata svaki dan.''

Član 2.

Član 39. mijenja se i glasi:

''Neradnim danom, odnosno nedjeljom, subjekti mogu slobodno odrediti jednokratno radno vrijeme zanatsko-preduzetničkih objekata, ali isto ne može trajati duže od 8 časova u okviru radnog vremena koje je propisano članom 33. ove odluke.

Neradnim danom, odnosno nedjeljom zabranjen je rad trgovinskih objekata.

U dane državnih praznika Gradonačelnik će odrediti koja su preduzeća, ustanove i druge organizacije sa područja jedinice lokalne samouprave dužna raditi i u kom obimu, radi zadovoljenja neophodnih potreba građana.''

Član 3.

Član 42. mijenja se i glasi:

''Novčanom kaznom u iznosu od 800 KM do 4.000 KM kazniće se za prekršaj trgovac kao privredno društvo ako ne istakne radno vrijeme u skladu sa članom 3. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u privrednom društvu novčanom kaznom od 300 KM do 1.500 KM.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se za prekršaj i preduzetnik novčanom kaznom u iznosu od 200 KM do 1.000 KM.''

Član 4.

Poslije člana 42. dodaje se novi član 42a. koji glasi:

''Član 42a.

Novčanom kaznom u iznosu od 1.000 KM do 5.000 KM kazniće se za prekršaj trgovac kao privredno društvo ako:

a) se ne pridržava istaknutog radnog vremena iz člana 4. ove odluke;
b) ako se ne pridržava posebnog radnog vremena iz člana 25., 26. i 27. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u privrednom društvu novčanom kaznom od 500 KM do 2.500 KM.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se za prekršaj trgovac kao preduzetnik novčanom kaznom u iznosu od 300 KM do 1.500 KM.''

Član 5.

Poslije člana 42a. dodaje se novi član 42b. koji glasi:

''Član 42b.

Novčanom kaznom u iznosu od 800 KM do 3.200 KM kazniće se za prekršaj ugostitelj kao privredno društvo ako obavlja ugostiteljsku djelatnost, a u ugostiteljskom objektu nisu ispunjeni uslovi za zaštitu od buke iz člana 4. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u privrednom društvu novčanom kaznom od 300 KM do 1.200 KM.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se za prekršaj ugostitelj kao preduzetnik novčanom kaznom u iznosu od 600 KM do 2.400 KM.''

Član 6.

Član 43. mijenja se i glasi:

''Novčanom kaznom u iznosu od 400 KM do 2.500 KM kazniće se za prekršaj ugostitelj kao privredno društvo ako:

a) ne poštuje vrijeme tolerancije iz člana 11. ove odluke;
b) obavlja ugostiteljsku djelatnost u ugostiteljskom objektu za smještaj, a ne poštuje propisano radno vrijeme iz člana 19. ove odluke;
v) obavlja ugostiteljsku djelatnost na otvorenom prostoru ili na površinama prilagođenim pružanju ugostiteljskih usluga izvan ugostiteljskog objekta (bašte, terase) u suprotnosti sa članom 22. stav 2. ove odluke;
d) izvodi živu muziku ili emituje muziku preko muzičkih uređaja suprotno članu 30. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u privrednom društvu novčanom kaznom od 100 KM do 500 KM.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se za prekršaj ugostitelj kao preduzetnik novčanom kaznom u iznosu od 200 KM do 1.000 KM.''

Član 7.

Poslije člana 43a. dodaje se novi član 43b. koji glasi:

''Član 43b.

Novčanom kaznom u iznosu od 1.500 KM do 6.000 KM kazniće se za prekršaj ugostitelj kao privredno društvo ako:

a) se ne pridržava radnog vremena iz člana 5. i 21. ove odluke;
b) ne istakne obavještenje o radnom vremenu iz člana 23. stav 1. ,2. i 3. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se odgovorno lice u privrednom društvu novčanom kaznom od 700 KM do 2.800 KM.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se za prekršaj ugostitelj kao preduzetnik novčanom kaznom u iznosu od 1.000 KM do 4.000 KM.''

Član 8.

Poslije člana 43b. dodaje se novi član 43v. koji glasi:

''Član 43v.

Novčanom kaznom u iznosu od 500 KM do 1.500 KM kazniće se za prekršaj preduzetnik ako:

a) na vidnom mjestu ne istakne radno vrijeme iz člana 32., 33., 34., 35., 36., 37., 38. i 39. ove odluke;
b) se ne pridržava propisanog početka i završetka radnog vremena iz člana 32. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće i poslovođa novčanom kaznom od 100 do 500 KM.''

Član 9.

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku Grada Bijeljina“.

 

SKUPŠTINA GRADA BIJELJINA

Broj: P R E D S J E D N I K
B i j e lj i n a, SKUPŠTINE GRADA BIJELJINA
Datum,
Aleksandar Đurđević