Ovo je stav većine analitičara sa kojima smo razgovarali, a koji kažu da domaći politički lideri posljednjim izjavama upravo to i pokazuju. Kako tvrde, stavovi oko BiH i njene budućnosti su toliko različiti da zvaničnici Srba, Hrvata i Bošnjaka nisu u stanju ni da se sastanu. 

"U BiH sadašnje kvazipolitičke elite koje koriste isključivu retoriku i zastupaju maksimalističke ciljeve ne razumiju kompromis i dogovor. Oni ne umiju ni razgovarati. Oni su demokrate u smislu da je demokratija ono što oni zahtijevaju i traže, da bude kako oni hoće, bez sluha za drugačije mišljenje. Sa takvim političarima dogovor i rješenje bez međunarodne zajednice nisu mogući", rekla je za "Nezavisne novine" Tanja Topić, politički analitičar. 

Da je politička kriza na vrhuncu i da će teško biti rješenja govore i posljednje izjave Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a, Dragana Čovića, lidera HDZ-a, i Bakira Izetbegovića, prvog čovjeka SDA, koji su potvrdili da ne mogu organizovati ni zajednički sastanak. Čović je, kako je rekao, razgovarao odvojeno sa Dodikom i Izetbegovićem, koji je nedavno rekao da od zajedničkog sastanka neće biti ništa dok god traje blokada institucija BiH. Sam Dodik je rekao da je spreman da razgovara sa Izetbegovićem i Čovićem, ali bez prisustva stranaca, tako da je u ovim okolnostima teško moguće da do sastanka lidera uopšte dođe, a posebno ne do dogovora. 

"Nažalost, političke pozicije u BiH su toliko međusobno udaljene da bez intervencije međunarodne zajednice nije moguć kompromis političkih lidera. Na jednoj strani je Dodik s otvorenim secesionizmom, na drugoj Izetbegović koji od međunarodne zajednice očekuje intervenciju da bukvalno smijeni Dodika, a na trećoj strani Čović koji koristi priliku da u postojećoj političkoj krizi i blokadi dođe do rješenja Izbornog zakona po vlastitim željama", rekao je Enver Kazaz, profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. 

On ističe da u ovakvoj situaciji međunarodna zajednica treba da dođe kao neko ko će omogućiti dijalog, ali nipošto kao neko ko će nametati svoje odluke, jer bi u tom slučaju proizveli dodatne političke sukobe. 

"Dosadašnjim načinom djelovanja međunarodna zajednica je praktično izdala BiH na putu ka EU i u tom smislu mora se radikalno promijeniti jer je ovoj zemlji potrebna međunarodna šansa", rekao je Kazaz za "Nezavisne novine". 

Analitičari ocjenjuju i da međunarodnu zajednicu u BiH treba gledati kao podijeljenu, posebno kada je riječ o Bosni i Hercegovini jer s jedne strane su zapadne zemlje koje predvode SAD, a s druge Rusija i Kina. U tom smislu BiH se gleda kao prostor sukoba, gdje se ostvaruju njihovi suprotstavljeni interesi. 

"BiH je izgubila šansu kada je međunarodna zajednica bila saglasna oko njenog puta u EU", zaključio je Kazaz.