Petković je naveo da, iako su pripadnici kosovske policije prvobitno na Jarinju propustili autobus sa vjernicima, oni su presretnuti na putu ka Metohiji i vraćeni na administrativni prelaz u centralnu Srbiju, u saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

On je dodao da je posjeta uredno najavljena preko oficira za vezu, u skladu sa sporazumom i ustaljenom praksom, s obzirom na to da je bilo neophodno da im se obezbijedi policijska pratnja.

Grupa vjernika trebalo je danas da obiđe grobove svojih najmilijih i da posjeti Visoke Dečane, Svete Arhangele u Prizrenu, Zočište i Veliku Hoču, te da sutra u Mušutištu prisustvuje lomljenju slavskog kolača u hramu koji je srušen 1999. godine.

Petković kaže da im je, umjesto toga, zabranjeno da na svojoj postojbini zapale svijeću i pomole se za svoje mrtve.

– Ovaj slučaj sramota je za albanske lidere u Prištini koji diriguju ovakvim zabranama, ali je i još jedan pokazatelj međunarodnoj zajednici kakav je odnos Prištine prema Srbima, kada ni grupa vernika ne može da obiđe grobove svojih bližnjih – poručio je Petković.

On je upitao do kada će međunarodni predstavnici na Kosmetu tolerisati ovakvo iživljavanje Prištine nad nedužnim ljudima.

– Šta je njihova krivica, što su Srbi i što su proterani i etnički očišćeni sa svojih ognjišta? O kakvoj normalizaciji odnosa mi danas govorimo, kada su Srbima na Kosovu i Metohiji uskraćena osnovna ljudska prava? – upitao je Petković.