U Centru za kulturu „Semberija „ Bijeljina danas je održana peta redovna sjednica Skupštine grada. Na dnevnom redu bilo je 36 tačaka dnevnog reda a odbornici su između ostalog razmatrali  izvještaj o izvršenju budžeta za 2020.

Ono što se moglo vidjeti u izvještaju bilo je par institucija čiji je osnivač Skupština Grada Bijeljina, a koje su prouzrokovale veliki deficit u svom poslovanju, a  neko mora snositi posledite za negativne izvještaje, smatra odbornik PDP-a Slaviša Marković. Sa druge strane tu je izvještaj koji se odnosi na Eko-dep, o čemu se takođe govorilo na današnjoj Skupštini. Marković ističe da je Grad platio kredit za Eko-dep a taj iznos nije prikazan u završnom računu.Takođe danas raspravljano je o institucijama koje su probile budžet za neto plate, dodaje Marković.

 Dugovanja za sporne sudske odluke koje nose težinu na teret budžeta Grada, nastajale su prethodnih 10 godina. Pokušaj da se to implementira skupštinskoj većini je čisto politikanstvo, smatra Zlatan Lazarević, odbornik SNSD-a. Ono što Lazarević sigurno podržava je traženje zakonitosti u poslovanju bilo kog subjekta u okviru Gradske uprave.

Predsjednik Kluba Odbornika SNSD-a u Skupštini Grada Miroslav Milovanović ističe da ako je tačno da postoji  prekoračenje ovlaštenja od strane „Centra za socijalni rad“ gdje su isplaćivane socijalne naknade osobama koje nisu trebale da ih dobiju da to ne može biti pohvaljeno ni sa jedne racionalne strane. Milovanović je prokomentarisao i sudsku odluku vezanu za imenovanje načelnika odjeljenja.

Ono što je poznato jeste da stvorene a neizmirene obaveze govore o prekršenoj fiskalnoj odgovornosti pojedinih javnih ustanova. A povodom diskusija o probijanju odgovornosti Javne ustanove „Centar za socijalni rad“ Gradska uprava u skladu sa svojim nadležnostima u završnoj je fazi prikupljanja  dokumentacije, a od nadležnih institucija očekuje se odgovoran rad, kaže Gradonačelnik Ljubiša Petrović.

Kada je u pitanju rešenje problema Eko-depa , Petrović je imao zamjerku rukovodstvu gdje napominje da se ne hvale pozitivnim poslovanjem a da ne mogu servisirati kreditne obaveze. On kaže da je Gradska uprava preduzela niz aktivnosti da u potpunosti sagleda situaciju, a prva je sistem kontrole naplate deponovanja.

Izvor: RTV Slobomir