Srpsko (ne)jedinstvo još jednom je došlo do izražaja u Narodnoj skupštini RS, koja je odbacila zahtjev visokog predstavnika u BiH Valentina Incka o vraćanju povelja dodijeljenih osobama osuđenim za ratne zločine.

Šefovi klubova PDP i SDS nisu potpisali zaključke NSRS koje se tiču Inckovog zahtjeva za vraćanje povelja, iako su prethodno prihvatili te iste zaključke.

Naime, poslanici vladajućih i opozicionih stranaka Srpske usaglasili su zaključke kojima se odbacuje zahtjev visokog predstavnika u BiH za vraćanje povelja, te je usaglašeno da visoki predstavnik ne može biti nadređen Srpskoj.

Ove zaključke usaglasili su svi poslanički klubovi, ali ih nisu potpisali PDP i SDS.

Poslanik Kluba SDS Davor Šešić kaže za Srpskainfo da je stav rukovodstva SDS bio da se ne glasa, te da stav po pitanju vraćanja povelja treba da iznese Odbor za obilježavanje 25 godina postojanja i rada Narodne skupštine, koji je ta odlikovanja i dodijelilo.

– To je stav koji je zauzelo rukovodstvo stranke, kojim smo se mi kao poslanici na sjednici vodili. Stav je bio da se ne glasa, a pošto je bio kraj sjednice, da se i ne prisustvuje – kaže Šešić.

Narodna skupština Srpske, prema prijedlogu zaključaka, odbacila je i “bonska ovlaštenja” visokog predstavnika.

– Postavlja se pitanje šta se čekalo 25 godina da se konstatuje da je došlo do odstupanja od Dejtonskog mirovnog sporazuma i da se osudi nakon 16 godina upotreba bonskih ovlaštenja koja nemaju nikakvog efekta. A upravo upotreba bonskih ovlaštenja je koštala naviše rukovodstvo SDS i omogućila SNSD i koalicionim partnerima da dođu na vlast – kaže Šešić.

Šef Kluba SNSD Igor Žunić, kaže za Srpskainfo da bez obzira na izjave opozicije, konačan stav se izjašnjava glasanjem u Skupštini.

– Mi smo već 15-20 dana vodili pregovore oko zaključaka koje treba da usvoji Narodna skupština. Ti zaključci su bili predloženi i opoziciji, oni su bili upoznati sa njima, razgovarali su o tome, imali su neke primjedbe na određen broj zaključaka i mi smo te njihove primjedbe uvažili. Ova tri zaključka koja su bila predložena NSRS na glasanje i izjašnjavanje, to su isti zaključci oko kojih su se sve političke partije iz Republike Srpske usaglasile. Međutim, kada je trebalo da zaključke potpišu šefovi klubova, onda predsjednik kluba PDP i predsjednik kluba SDS to nisu učinili, iako su učestvovali u njihovom kreiranju – kazao je Žunić.

On dodaje da je to očigledno dokaz da opozicioni klubovi u NSRS ne funkcionišu po istom principu, te ne shvata zašto poslanici SDS ne glasaju za zaključke kojima se NSRS ograđuje od zahtjeva Incka za vraćanje povelja koja je između ostalog dodijeljena i osnivaču SDS Radovanu Karadžiću.

– Ne znam zašto nisu glasali, oni to treba da objasne svojim biračima i svim građanima Srpske – rekao je Žunić.

Izvor: Srpskainfo