VRANjANAC Miloš Ilić (31) jedan je od najmlađih doktora nauka koje Srbija ima. Doktorirao je sredinom juna na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu. Za njega je doktorat bio normalan sled na lestvici obrazovanja, pošto je diplomirao sa izuzetno visokim prosekom, zatim su usledile master studije i onda doktorat na temu flore i ekologije mahovina na Fruškoj gori.

Voli Srbiju i svestan je da možda postoje bolji uslovi za naučnike u drugim zemljama, ali on želi da nastavi karijeru ovde, uprkos brojnim ponudama iz drugih zemalja.

VESELOG duha, radoznao i zaljubljen u svoj posao asistenta na fakultetu, rado dolazi u rodni grad, u kom je često i domaćin i vodič prijateljima sa kojima deli lepotu grada gde je stekao osnovno i srednjoškolsko obrazovanje, koje mu je, kako sam kaže, temelj za dalje bavljenje naukom.

- Završio sam vranjsku gimnaziju, gde sam zahvaljujući plejadi dobrih profesora zavoleo nauku. Sa druge strane, kao polaznik a kasnije i saradnik Centra za talente, ušao sam u svet nauke još kao srednjoškolac - kaže Miloš, i dodaje da mu u Vranju žive roditelji i sestra što je jedan od ključnih razloga za njegove česte dolaske.

On napominje da je Novi Sad izabrao za studiranje jer mu se jako dopao, nije kao na temperamentnom jugu, ali je zahvaljujući kolegama, brojnim prijateljima i devojci počeo odavno da se oseća kao kod kuće.

MILOŠ je izuzetno zadovoljan poslom na fakultetu, gde radi već šest godina, kaže da je angažman na fakultetu za njega idealan spoj nauke i potrebe da se znanja prenesu mladim ljudima.

Miloš uvek rado dolazi u rodni grad

- Želja mi je da mojim studentima prenesem ljubav prema botanici i biljkama. Sve ostalo se da naučiti. Lično sam kroz obrazovanje imao odlične predavače i verovatno odatle i kod mene potreba da mlađima prenosim znanje - kaže mladi doktor Ilić.

NAUKA I VOJVOĐANKA

MLADI doktor nauka kaže da je dosta putovao, ali da trenutno u Srbiji ima sve što želi. Zna da uvek može bolje, ali ističe da je trenutno zadovoljan onim što ima. U planu mu je da sa svojom devojkom Vojvođankom stvara porodicu, ali i da ne zapostavi nauku.