JOŠ 30 mladih bračnih ili nevenčanih parova iz Vojvodine je u četvrtak u prostorijama Pokrajinske vlade potpisalo ugovore kojima im je dodeljeno po milion dinara za kupovinu kuća na selu, sa okućnicom.

Bespovratna podsticajna sredstva su raspoređena posle šestog konkursa u okviru projekta za koji je tokom petogodišnje realizacije, iz pokrajinskog budžeta izdvojeno ukupno 241 milion dinara.

- Ovo je važan dan ne samo za vojvođansko selo, već i za vas koji ste sami mogli da izaberete novi dom za svoju porodicu, a mi smo tu da vam u tome pomognemo - istakao je pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić, koji je najavio i to da će, posle rebalansa budžeta Vojvodine, do kraja godine najverovatnije biti raspisan i sedmi konkurs.

Među dobitnicima podsticaja su Suzana Despotović i Vladimir Mijić, supružnici iz Sivca koji su dosad, sa četvoro dece, živeli u roditeljskoj kući...

- Presrećni smo jer, zahvaljujući ovoj velikoj podršci, dobijamo sopstveni dom i rešavamo važno životno pitanje - kaže Suzana koja je medicinska sestra u pomenutom mestu na teritoriji Kule.

Miljana i Miroslav

A, među četiri bračna para koji su učestvovali na konkursu i odlučili da se presele iz grada su i Tepići - Miljana i Miroslav iz Bečeja, koji su našli pogodnu kuću u obližnjem selu Radičević i uskoro će postati roditelji. Uglas kažu i to da su dosad bili podstanari...

Inače, ovaj projekat je karakterističan i po tome što je pod njegovim okriljem čak 248 žena postalo suvlasnik nekretnine na selu, zajedno sa svojim muževima.

Suzana i Vladimir

PRAKTIČAN SAVET

- NA konkurse za bespovratna sredstva Pokrajine namenjena kupovini seoskih kuća se prosečno javlja od 200 do 300 bračnih parova. Ipak, oni koji sada nisu bili odabrani ne bi trebalo da se obeshrabre. Nisu prošli ovog puta, ali ne treba da odustaju nego da sačekaju novu priliku i da se prijave - poručila je direktorka Pokrajinskog zavoda za ravnopravnost polova Diana Milović.