Ekipe Odeljenja za vanredne situcije, JKP Vodovod i Ribočuvarske službe "Rasina-plus" uspeli su da odbrane jezero Ćelije, koje se nalazi na 30 kilometara od Kruševca i odakle se grad i više opština Rasinskog okruga snabdevaju vodom. Usled poplava i bujanja reka, gomile smeća organskog i neorganskog porekla ulile su se u akumulaciju iz Rasine na teritoriji susedne opštine Brus.

- Najpre je postavljena barijera kako bismo urgentno zaštitili vodozahvat, a onda su ekipe JP "Srbijavode" pristupile montiranju tzv. balerine, zavese koja sasvim ograđuje prikupljenu deponiju na površini - objašnjava Dušan Todorović, načelnik Odeljenja za vanredne situacije Gradske uprave Kruševac. - Sada imamo duplu zaštitu jezera. Iskustvo iz 2014. godine nam je pomoglo da se izborimo i sa ovom situacijom.

Oko 500.000 kubika smeća prikupljeno je na jezeru Ćelije u velikim poplavama pre pet godina. Nakon ove ekološke katastrofe došlo je do novog gomilanja otpada 2016. godine, ali značajno manjih razmera. Tada je iz jezera izvučeno oko 2.000 kubika. Koliko će sada smeća biti kamionima odvezeno sa obala jezera biće poznato najverovatnije u ponedeljak, kada će se pristupiti i tim aktivnostima.

- Vodosnabdevanje nijednog trenutka nije bilo ugroženo - napominje Saša Antić, izvršni direktor JKP "Vodovod Kruševac". - Odreagovali smo čim smo dobili informaciju da nekoliko divljih deponija iz Brusa reka Rasina nosi ka jezeru. Nažalost, ovo je slika koja se skoro svake godine dešava u vreme pojačanih atmosferskih padavina, jer sve što se nalazi u priobalju Rasine kreće bujičnim tokom i završi na površini jezera. Spremni smo za ove situacije.

Plastična ambalaža i otpad, košnice, granje, kese, "zarobljeni" su posle nekoliko sati borbe i vraćeni su u gornji deo jezera. Javni radovi svake godine uključe i dodatno čišćenje akumulacije, a pomogli su i ovoga puta da se drama od pre pet godina ne ponovi.

Jezero Ćelije nalazi se na teritoriji Kruševca i Brusa u vodenoj dužini od oko 12 kilometara. Zahvaljujući tehnologiji u preradi sirove vode u Fabrici u Majdevu nedaleko od jezera, zdrava pijaća voda je skoro zagarantovana, uprkos čestim zagađenjima i sada već redovnom pojavom "cvetanja" jezera. Nadležni se nadaju skoroj izgradnji postrojenja za prečišćavanje reka koja se iz Blaca i Brusa ulivaju u jezero.

BOGATSTVO NA UDARU

JEZERO Ćelije ima površinu od tri kavadratna kilometra i u proseku sadrži oko 50 miliona kubika vode. Čak 20 vrsta vodozemaca i gmizavaca, više od 300 vrsta sisara i 11 vrsta ptica i raznolika flora živi kod ove akumulacije prvog reda. Neodgovorno ponašanje prema ovom vodnom bogatstvu, ilegalna gradnja u priobalju, korišćenje motornih plovila, zagađenje iz reka sa teritorija susednih opština ugrožavali su jezero prethodnih godina.