PODACI Zavoda za statistiku u Leskovcu pokazuju da je Vranje lane posetilo 15.019 turista - 10.150 domaćih i 4.869 inostranih, a zamenik direktora Turističke organizacije u gradu pod Pržarom Dejan Manić precizira da je ostvareno ukupno 40.010 noćenja.

- Ovde je konačilo ukupno 32.472 srpskih i 7.538 gostiju iz inostranstva. Pritom je samo Besnu kobilu tokom 2018. posetilo 13.630 turista koji su ostvarili 4.200 noćenja. To, međutim, nije deo zvanične statistike, baš kao ni poseta raznim gradskim manifestacijama - precizira Manić i objašnjava da iako Vranje privlači mahom putnike u tranzitu ka grčkim letovalištima, najveći broj noćenja je ostvaren u zdravstvenom turizmu.

Uz napomenu da ne treba zanemariti ni namernike koje privlače ovdašnje planine, sagovornik "Novosti" kaže da vranjski turizam, po posećenosti, počiva na manifestacijama, sadržajima iz kulture, religijskom bogatstvu i gastronomiji.

- Najposećenija je bila Vranjska Banja, a slede je već pomenuta Besna kobila, te sve kulturno-verske destinacije u gradu. Turisti vole da vide i spomenik proslavljenom trubaču Bakiji Bakiću, obeležje u čast pevača Staniše Stošića, te posete kuću oca Justina Popovića. Pritom, dobro orginizovane manifestacije privlače najveći broj posetilaca iz susednih opština i gradova, te iz Makedonije i Bugarske - zaključuje Manić.

JOŠ BOGATIJA PONUDA

S OBZIROM na procenu da su Vranju potrebne dve do tri velike manifestacije godišnje, koje bi okupile veliki broj turista, te veći broj manjih kulturnih priredbi koje takođe mame goste, lokalna samouprava - pored "Dana Vranja" i priredbe nazvane "Karanfil devojče", koji u proseku okupe oko 50.000 posetilaca - planira i treći veliki događaj koji će uskoro biti predstavljen javnosti.