APEL da ne pale vatru na otvorenom prostoru, koji su još u novembru prošle godine građanima uputili ornitolozi i ljubitelji prirode na severu Banata, zasad nije doneo očekivani boljitak, jer u ataru Čoke i ovih dana bukte požari. Vatra koju su u Čokanskom ritu, na potezu od Čoke ka Crnoj bari, izazvali nesavesni, nepoznati počinioci, napravila je pravu pustoš, uništila staništa ptica, a pred ogromnim plamenom bežala je i divljač. Paljenjem vatre u ataru Čoke, posebno su ugožene ptice u pojasevima stare i visoke trske, koja im je uvek bila siguran dom.

- Na ovom području živi veliki broj ptičijih vrsta, čija su gnezda sada uništena, tako da su ptice ostale bez urednog staništa. Video sam desetak mladih srna koje beže pred vatrenom stihijom, koju su izazvali ljudska nepažnja i bahatost - kaže Zoltan Bačo, predsednik DVD iz Ostojićeva.

Još jesenas, poznati ljubitelj ptica i fotograf Jožef Gergelj iz Sente javno je upozoravao da su mnogi delovi ravnice uništeni u požarima, pa se bojao da ždralovi neće imati gde da slete, a prethodnih godina su na svom epskom putu seobe redovno svraćali u nepregledna polja banatskog Potisja.

- Više od trideset godina u ovom ritu pratim život retkih i ugroženih ptica gnezdarica, poput kašičara, velike bele čaplje, eje močvarice, modrovrane, modrovoljke i brkate senice. Beležio sam svaki trenutak njihovog života i radovao se novim susretima. To carstvo divljine i lepote sada je nestalo u trenu. Požari su izazvani iz nemara, jer se pale trska i nisko rastinje - zabrinut je Gergelj, poznati ornitolog i fotograf prirode.

U gašenje požara u ataru Čoke uključeni su vatrogasci, ali je veliki problem manjak adekvatne opreme.

- Pre nekoliko dana vatru smo gasili traktorom i drljačom, a i to nam je u lošem stanju. Imamo cisternu od 5.000 litara, ali nemamo mlaznice. Možda će se situacija popraviti, jer tri privatne firme iz Ostojićeva žele da nam pomognu. Ovih dana trebalo bi da dobijemo pumpu za vodu, cevi i jednu mlaznicu pa će ekipa biti operativnija - uveren je Bačo.

ISTA NEVOLjA ŠIROM SRBIJE

I DRUŠTVO za zaštitu ptica Srbije od jesenas neprestano upozorava da se paljenjem vatre ugrožavaju staništa ptica širom Srbije. Jesenas su izgorele ogromne površine u zaštićenim područjima poput Deliblatske peščare, Karaš-Nere, Okanja, Carske bare, Titelskog brega, Ponjavice, vršačkog Malog rita, kao i delovi značajnih i ekološki vrednih područja poput Svrljiških planina i Suve planine. Nije poznato da je dosad neko sankcionisan zbog ovakvih prekršaja.