Naime, Bernard je zajedno sa komšijom prvi deci priskočio u pomoć, a zatim je otvoreno rekao ono što zna o porodici Rođak koja već dve i po godine stanuje na prvom spratu njegove kuće.

- Dolazio je kod mene, ovde bi sedeo za stolom. Isto tako, kad bi mu žena došla dole, on bi odmah došao za njom. Valjda je bio ljubomoran, ne znam - priča Bernard.

Prema njegovim rečima, majka se brinula za decu dok je otac većinu vremena spavao ili se vozio uokolo automobilom.

Stalno je pozajmljivao novac

- Stalno je pozajmljivao novac. Stanarinu je plaćao na vreme, ali opet bi došao nakon dva-tri dana i tražio novac od mene - kaže Bernard, vidno potresen onim što se dogodilo u inače mirnoj porodičnoj kući.

Foto: Printscreen Facebook

Požalio se da će stan koji je iznajmio porodici Rođak morati potpuno da renovira jer je u njemu uništeno sve - od posteljine i kreveta do kuhinje i kupatila.

Kaže da deca, i mlađa i starija, mokre u krevet na koji roditelji uopšte ne stavljaju posteljinu, te da osim toga svo četvoro dece ima problema s govorom, što je potvrdila i majčina prijateljica.

- Sve tri devojčice, a i maleni, imaju problema s govorom i to zbog straha od oca. Stalno se drao na Katicu i psovao, čak i kad bi ga pitala za hranu za decu. Ta jadna deca bila su bosa, bez čarapica, bez patika, bez jakne. Užasno mi ih je žao - kaže F.J., bliska majčina drugarica.

Kako su mogli živeti u takvim uslovima?

Nije jasno kako je bilo moguće da porodica živi u ovakvim uslovima, posebno s obzirom na to da su bili korisnici socijalne pomoći.

Upravnica Centra za socijalnu pomoć u Zadru Vesna Burčul rekla je da "nikada ništa nije ukazivalo na mogući ovakav ishod, niti je moguće bilo predvideti ovako drastičan, brutalan, radikalan i teški ishod za nekog neutralnog promatrača, a kamoli za nekoga ko je u centru dešavanja".

Niko nije prijavio nasilje

- Nasilje u toj porodici nikad nije bilo prijavljivano. Majka je i danas bila u centru, dala je izjavu i negira nasilje ili neko drugo sumnjivo ponašanje koje bi bilo slutnja tako strašnog čina - istakla je Burčul.

Foto: Printscreen Facebook

Na novinarsko insistiranje da odgovori zbog čega je porodica bila u tretmanu, upravnica Burčul je rekla da zbog interesa istrage ne može iznositi pojedinosti te je ponovila da nikad nije bilo nasilja.

Kako stručnjaci nisu ovo predvideli?

Novinare je zanimalo i kako to da stručnjaci nisu mogli da predvide ovako nešto.

- Nema tog eksperta koji ovakvu situaciju može predvideti. Svako bi zaštitio četvoro maloletne dece, a pogotovo neko ko je pozvan po prirodi svog posla da to učini - rekla je upravnica Centra za socijalnu pomoć u Zadru Vesna Burčul.

Deca će, prema njenim rečima, sigurno biti zaštićena, no prvo treba videti rezultat njihovog lečenja.

Foto: Printscreen Facebook

Ne znam kako su preživeli

Otac je, kako kaže vlasnik kuće, bacio decu te odmah nakon toga seo u automobil i predao se policiji. Šta mu se dogodilo ujutru oko 6 sati, zasad niko ne zna.

- Ne znam kako su preživeli, posebno devojčice. Njih je bacio na beton, a sin je, pošto ga je bacio poslednjeg, pao na njih. Samo neka sve bude u redu' - kaže Bernard dok je prstom pokazivao tragove krvi koje nije uspeo da opere.