NARODNI poslanik Ujedinjene seljačke stranke (USS) Milija Miletić iz Niša pokrenuo je inicijativu da se izmeni projekat istočnog kraka Koridora 10, u delu koji se odnosi na postavljanje naplatne rampe. Umesto kod Malčanske petlje, koja vodi ka Nišu, Svrljigu, Zaječaru i Knjaževcu, poslanik traži da ona bude kod Proseka, odnosno da po ugledu na Beograd, stanovnici ovih gradova ne moraju plaćati putarinu svaki put kada koriste auto-put.

Miletić očekuje da inicijativu podrže i građani, pa je organizovao potpisivanje peticije na tri lokacije u Nišu, ali i u Zaječaru, Svrljigu i Knjaževcu. Kao adrese na kojima će upututi inicijativu i potpise građana navodi Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, JP "Puteve Srbije" i gradonačelnika Niša.

- Moramo da ukažemo da bi postavljanje naplatne rampe ugrozilo milion i po stanovnika jugoistočne Srbije. Niš je za nas centar i prinuđeni smo da svakodnevno završavamo obaveze, od lečenja, školovanja, do posla, tako da želimo kao i Beograđani nesmetano da funkcionišemo. Naplatna rampa postoji kod Naisa, na ulazu u Niš i trebalo bi da bude na izlazu, na putu ka Sofiji, odnosno kod Proseka - pojašnjava Miletić i dodaje da ovi zahtevi nisu politički, već egzistencijalni.

Miletić potvrđuje da istupa kao predstavnik vlasti, ali u tome da ukaže na neki problem, veli, ne vidi ništa loše. Pored izmeštanja rampe, Miletić traži i rekonstrukciju lokalnog puta od Vrežinskog bulevara do Malčanske petlje ali i obnovu pruge Niš - Zaječar.

Peticija u centru grada, ispred TC "Kalča", zainteresovala je Nišlije.

- Živim u centru Niša, ali podržavam ove zahteve jer je infrastruktura ogledalo svakog naroda. Ona treba da obezbedi kvalitetan život, a ne da pravi problem - ističe Milomir Joković.

Uzgred, postavljanjem naplatne rampe kako je projektovano, većina bi koristila alternativni put koji vodi kroz već opterećenu Knjaževačku ulicu, što bi samo otežalo saobraćaj u Nišu.

CISTERNE

MILETIĆ se založio da se ekspresno uklone cisterne sa amonijakom koje su ostavljene u centru Svrljiga nakon što su iskliznule s pruge.

- Nije im mesto u centru grada i morale su biti hitno dislocirane jer ne želimo da rizikujemo zdravlje ljudi - naglašava Miletić.