GRADSKA kasa Pirota će ove godine biti "teška" oko 1,7 milijardi dinara, što je neznatno manje u odnosu na lane, a - osim obaveza prema budžetskim korisnicima i Gradskoj upravi - najveći deo ove sume, gotovo tri miliona evra, biće utrošeno za infrastrukturne radove.

Razvoju poljoprivrede je namenjeno 60 miliona dinara, dok će izrada projektne dokumentacije za Bolnicu koštati dvadesetak miliona. Značajnija povećanja davanja su planirana za sport, kulturu i medije koji će ove godine, na ime projektnog sufinansiranja, dobiti oko 25 miliona dinara.

Uz konstataciju da je budžet realno planiran, te da lokalna samouprava nema neizvršene obaveze iz prošle godine, te da nije ni kreditno zadužena, gradonačelnik mr Vladan Vasić podseća na činjenicu da je Pirot jedan od retkih gradova u Srbiji koji godinama unazad ima stabilne prihode i rashode. Štaviše, rebalansi oko podele viškova su redovni svake godine, s obzirom na to da je bilo slučajeva da pojedini korisnici iz nekog razloga ne utroše sve što im je namenjeno...

- Budžet nam je apsolutno likvidan, o čemu svedoči i činjenica da u svakom trenutku, uz sve izvršene obaveze, na gradskom računu imamo bar 300 miliona dinara. To je posledica racionalnog ponašanja, te realnog planiranja prihoda i rashoda. Nikada ne očekujemo deficit i ponašamo se shodno preporukama Ministarstva finansija o tome da prihodi i rashodi ne variraju više od šest odsto - precizira mr Vasić.

Zato je, kaže - posle lanjske kontrole - Državna revizorska institucija i zvanično pohvalila prošlogodišnji budžet Piroćanaca...

Pritom, tokom 2019. će se iz gradske kase realizovati i razna socijalna davanja, nastaviće se sa uređenjem škola i vrtića, a jedna od ključnih investicija biće izgradnja otvorenog bazena u sportskom centru na Senjaku, koji će se nalaziti naspram zatvorenog kupališta. U istom delu grada će početi i izgradnja nove zgrade Hitne pomoći jer je sadašnja, u Ulici Vuka Karadžića, postala neuslovna za rad službe koja radi pod okriljem Doma zdravlja.

Velika novina je i to što Piroćanci sve informacije o trošenju njihovog novca iz gradske kase mogu da dobiju i na zvaničnom sajtu ovdašnje Gradske uprave.

SARADNjA SA MEDIJIMA

OCENjUJUĆI saradnju sa lokalnim i centralnim medijima, odnosno dopisništvima, mr Vasić kaže da je ona korektna između ostalog i zbog toga što su svi u Gradskoj upravi uvek na raspolaganju.

- Očekujemo poboljšanje položaja zaposlenih u medijima, pa smo ove godine za sufinansiranje ove delatnosti opredelili 25,5 miliona dinara - najavljuje gradonačelnik Pirota.