ZAKLjUČNO sa poslednjim danom oktobra, za 73 ujeda pasa na teritoriji Ćuprije su iz lokalne kase isplaćena dva miliona i 653.464 dinara, a lane je za ukupno 72 ujeda odšteta iznosila čak milion manje!

- Od početka godine, samo petina napadnutih sugrađana je prihvatila sporazum o poravnanju sa lokalnom samoupravom, dok su ostali poslušali savete advokata da će dobiti veću odštetu ako odmah podnesu tužbe sudu - kaže direktor opštinskog javnog preduzeća zaduženog za rešavanje problema napuštenih životinja "Zoohigijena" Goran Petrović. - Na volšeban način, jedna od kancelarija iz Niša ima uvid u ujede pre nego što se oštećeni uopšte pojave u prostorijama naše firme da daju izjave. Ti advokati zovu telefonom, šalju građanima punomoćja i garantuju im da će u sudnici dobiti od 50.000 do 80.000 dinara, a oni "kupe kajmak" u vidu sudskih troškova. Sve uigrano funkcioniše iako se zna da onaj ko daje takve podatke čini krivično delo.

A, kad ujed ili "ujed" - jer Petrović otkriva i to da ima mnogo lažnih prijava - stigne pred lice pravde, merodavni dokaz je potvrda lekara, najčešće iz Hitne službe, ali ovdašnje pravosuđe još ne pravi razliku između lekarske anamneze i dijagnostike povrede.

- Lekari u Hitnoj službi pišu da je pacijent rekao kako ga je ujeo pas, a ne daju dijagnozu, odnosno ne utvrđuju da li je rana zaista tako nastala, ili se čovek, možda, zakačio za žicu. Stvarni ujed može da utvrdi samo specijalista - tvrdi Goran Petrović i ističe da se sa ovim problemom suočavaju sve lokalne samouprave u Srbiji.

Tako su izvesnog Srbu u Ćupriji, samo tokom ove godine, psi ujedali tri puta, a i veći broj Jagodinaca je prijavio napad u Moravskom parku, iako je on "pokriven" kamerama koje ni incident, ni opisnu životinju uopšte nisu registrovale. Nažalost, sud snimke video-nadzora ne uvažava kao dokaz, a toleriše i to što ujedeni daju duple izjave - prijavljujući različita mesta događaja. "Zoohigijena" je protiv više tako "oštećenih" uzalud podnosila i krivične prijave, te bezuspešno pokušala da dokaže kako se od ukupno prijavljenih tek svaki deseti ujed zaista i dogodio.

Kažu, u takvim slučajevima opisanog psa radnici uvek nađu na prijavljenom mestu, jer su to životinje koje imaju "svoju" teritoriju i izuzetno retko je napuštaju - osim ako imaju vlasnika...