U pojedinim gradovima prodavci nekretnina kažu da je potražnja za stanovima nadmašila ponudu, a prema njihovim riječima najtraženiji su manji stanovi. Najveće interesovanje, kažu ekonomisti, registrovano je u Banjaluci, ali za njom mnogo ne zaostaju ni drugi veći gradovi u Srpskoj.Ovaj trend prati i Bijeljina.

U agenciji za nekretnine “Astra” kažu da je prošle godine prodato 90 odsto novih stanova, a velika potražnja je vladala i za starogradnjom. Tražnja se odrazila I na cijenu, te tako cijena kvadrata u novogradnji dostiže I 1600 KM.

Za one koji se odluče da iznajme stan, u Agenciji “Astra” ističu da se cijena iznajmljivanja godinama nije mijenjala, od 100 do 150 KM za garsonjere, I od 150 do 250 za jednosobne I dvosobne stanove, zavisno od lokacije I opremljenosti.

Formiranjem registra cijena nekretnina I Republička uprava za geodetske i imovinsko- pravne poslove omogućila je javnosti pristup određenim podacima. Ovdje su evidentirani svi kupoprodajni ugovori na osnovu kojih se vrši promet i knjiženje nepokretnosti. Evidentirani su podaci iz ugovora koji se odnose na cijenu, površinu i vrstu nepokretnosti, pa zainteresovani mogu da provjere po kojim cijenama se prodaju kuće, stanovi te zemljište u određenom dijelu neke opštine ili grada.