BIVŠI radnici fabrike "Zastava kamioni" zatražili su u ponedeljak, na protestu "Kod krsta", da se, pre otvaranja stečaja nad ovom firmom, pokrene istraga o poslovanju u ovom kolektivu. Tvrde da imaju dokaze da je fabrika imala dovoljno novca za isplatu zaostalih zarada, ali da su pare na volšeban način "isparile".

Prema rečima Milojka Popovića, predstavnika oko 300 bivših radnika, koji potražuju između 150.000 i milion dinara, "kamiondžije" ne mogu da naplate naisplaćane zarade za koja imaju i pravosnažne sudske presude, a vrednost "Zastavine" Fabrike kamiona naglo se smanjuje.

- Radnici, koji su 2013. godine, napustili fabriku kao tehnološki višak, sada strahuju da u stečajnom postupku neće moći da naplate svoja potraživanja - kaže Pavlović. - Ročište je zakazano za danas. Njima se duguje više od 80 miliona dinara. Vrednost imovine fabrike je, u međuvremenu, sa oko 800 miliona dinara, spala na 373 miliona dinara. Pored toga, postoje i druga sudska pravosnažna potraživanja.

U proteklih pet godina jedan deo ove fabrike je preregistrovan u firmu "Zastava terenska vozila" i država je na taj način naplatila svoj dug, dok preostali deo "Kamiona" čeka odluku o stečaju.

ODUSTAO

BIVŠI čelnik Samostalnog sindikata u ovoj fabrici Goran Miletić juče je na javnom skupu saopštio da napušta Inicijativni odbor za organizovanje protesta. Kaže da je tek na ovom skupu saznao za navodne dokaze o malverzacijama bivšeg rukovodstva, što je, dodaje – nedopustivo.