Posle obazrivog početka obe ekipe, Švajcarska je počela da pritiska rivala i stvara opasne napade. Prvu priliku "sajdžije" su imale u 12. minutu kada je Endoj stigao do lopte, ali nije uspeo da uputi opasniji udarac pa je rezultat ostao nepromenjen.

U 23. minutu Embolo je mogao da dovede svoju reprezentaciju u vođstvo, ali je Donaruma bio na visini zadatka. Izbio je pouzdani napadač sam ispred gola Italije, dugo se nameštao i uputio udarac, međutim Donaruma je pokazao klasu i intervencijom izbacio loptu u korner,

Samo dva minuta kasnije i Azuri su zapretili preko Kjeze. Prošao je dvojicu čuvara i uputio udarac sa nekih 12-13 metara, ali je bio izblokiran.

Valja napomenuti da je Barela zaradio prvu javnu opomenu u 35. minutu, a u 37. Švajcarci su došli do vođstva. Akcija je tekla po levoj strani, Vargas se izborio za prostor i uputio upotrebljiv centaršut, a na pravom mestu našao se Frojler i udarcem levom nogom savladao Donarumu.

Mogle su "sajdžije" da dupliraju prednost u prvom minutu nadoknade vremena, ali je udarac Ridera zaustavio Donaruma uz pomoć stative.

Posle samo minut igre u drugom poluvremenu Švajcarci dolaze do vođstva od 2:0. Prihvatio je loptu Vargas u kaznenom prostoru, "otvorio" stopalo i pogodio rašlje Donaruminog gola.

U 52. minutu mogla je Italija da prepolovi zaostatak, kada je jedan od defanzivaca Švajcarske umalo pogodio svoju mrežu, ali se isprečila stativa i spasila "sajdžije".

Švajcarska je nakon toga nastavila da napada rivala, probali su Endoj i Rider, međutim promene rezultata nije bilo.

Oba trenera su vršila izmene pa su tako šansu u nastavku kod Italijana dobili Pelegrini, Kambijaso, Retegi, dok je Murat Jakin pružio šansu Cuberu i Stregiju.

Italijani su do počasnog pogotka mogli u 74. minutu kada je heroj meča sa Hrvatskom Zakanji glavom spustio loptu, ali je Skamaka uzdrmao stativu.

Do kraja meča Zuber je imao priliku da postigne i treći pogodak za svoj tim, ali je njegov udarac iskosa sa leve strane završio pored gola.

Tražili su u 87. minutu Azuri i penal jer je rukom u kaznenom prostoru igrao Stergiju, ali se VAR nije oglasio.

Švajcarska će u četvrtfinalu igrati sa boljim iz duela Engleska - Slovačka, dok će aktuelni šampion Evrope završiti takmičenje.