To pokazuju podaci portala javnih nabavki koje je analizirao Detektor.

Ove tri kompanije dobile su više od 1.400 tendera, najviše njih od institucija u Republici Srpskoj. Među tim institucijama izdvajaju se Poreska uprava Republike Srpske i entitetska "Elektroprivreda", ali i državna kompanija "Elektroprenos".

Uz "Prointer", koji je sam dobio tendere vrijedne više od 280 miliona, i "Kalderu" sa 180 miliona, komapanija "Sirius 2010" pobijedila je na nabavkama vrijednim 50 miliona, od čega je polovina ugovor iz januara ove godine za digitalizaciju TV signala.

Ovim povodom oglasio se i potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak koji je pozvao građane Republike Srpske da pažljivo pročitaju tekst i da "dobro sami razmisle o svemu šta se dešava u Republici Srpskoj."

"Iako je ovo samo vrh ledenog brijega, predstavlja dobar pokazatelj poražavajuće činjenice da je Republika Srpska brutalno opljačkana. Uz sakrivanje iza srpskih žrtava i lažnog patriotizma, stalno izmišljajući nove neprijatelje i vodeći Republiku Srpsku u izolaciju, vlast SNSD koalicije napravila je organizovanu mrežu privatnih preduzeća, preko koje je ogroman novac izvučen prvo iz budžeta, a zatim na razne privatne račune i u sefove širom svijeta", kazao je Crnadak.

Kako je dodao, jedan od prvih zakona nove Vlade Republike Srpske biće Zakon o nezastarijevanju krivičnih djela počinjenih zloupotrebom i pronevjerom javnih sredstava, "jer se ono što je oteto mora vratiti narodu."