Aktivista Ivan Bjelić, jedan od pokretača ove akcije, kaže da je na put do Gornjih Nedeljica iz Beograda krenulo 10 građana. Oni su krenuli u 6 časova sa željezničke stanice na Novom Beogradu.

U koloni koja je krenula ka Gornjim Nedeljicama nalazi se i Savo Manojlović, lider pokreta Kreni-Promeni.

Nešto prije osam sati, aktivisti su se nalazili na magistrali kod skretanja ka Makišu. Tokom prva dva sata pješačenja, sve je proteklo u najboljem redu.

Bjelić je ranije objasnio da je planirano da prave pauze na svakih šest do devet kilometara – dakle oko sat i po pješačenja, pa pauza.

„Tako ćemo sve do Šapca, pa onda idemo preko Cera do Cekeriša i onda se spuštamo u Gornje Nedeljice“, rekao je Bjelić.

Zašto građani pješače 134 kilometra?

Svega nekoliko dana nakon izbora, projekat „Jadar“, koji podrazumjeva otvaranje rudnika litijuma, vratio se na velika vrata, iako je Srbija prema uvjeravanju sa vrha vlasti, još prije dvije godine na njega stavila tačku.

Intervju koji je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dao „Fajnenšel tajmsu“, koji je objavljen pod naslovom „Srbija se sprema da Rio Tintu da zeleno svetlo“, nije prošao bez burnih reakcija – mještani Gornjih Nedeljica i okolnih mjesta odgovorili su organizovanjem velikog vidovdanskog protesta, 28. juna, a njima će se pridružiti aktivisti koji su danas krenuli iz Beograda. Kako je Bjelić već objasnio za naš portal, na ovu ideju došli su zbog činjenice da vlast nije govorila istinu građanima.

„Povod za ovu akciju je činjenica da smo dosta šetali, onda kada su 2021. i 2022. bili protesti i blokade Srbije. Tadašanja premijerka Ana Brnabić nije ukinula prostorni plan, iako je rekla da je na projekat ‘Jadar’ stavljena tačka. Sad je bila bezobrazna da kaže da su ‘stavili zarez’, kao da ne postoje kamere koje su snimile zvaničnu konferenciju Vlade. Sada su odlučili, kada su dobili izbore, da projekat ‘Jada’r ponovo vrate. Ljudi zaboravljaju da se Cerska bitka zove Jadarska. Uspeli smo da oteramo jednog okupatora, sada imamo drugog i to u vidu stranog kapitala koji žele da preliju u privatne džepove“, rekao je Bjelić.

Dočekaće ih mještani Gornjih Nedeljica

Na konačnom odredištu, aktiviste će dočekati mještani Gornjih Nedeljica.

„Mještani Gornjih Nedeljica jedva čekaju da mi krenemo. Oni će da nas sačekaju, rekli su nam da čim kročimo ‘na njihovu teritoriju, da smo u njihovim rukama’. U kontatku smo i sa planinarskim udruženjima koja ća nas sprovesti do Tekeriša. Do Šapca ćemo mi sami, šumadijskom stranom Save, onuda kuda je išla i naša vojska, kada je bio Prvi svetski rat“, ispričao je Bjelić.

Podsjećamo, mještani Jadra, koji su više puta ukazivali da su im zbog najave otavaranja rudnika ugroženi domovi, najavlli su veliki protest, koji je simbolično zakazan za 28. jun – na Vidovdan. Kako je nedavno ispričala Marijana Petković iz Gornjih Nedeljica, predviđen je gotovo cjelodnevni program, koji će se uveče završiti protestom u Loznici.