Jasno je da Srbiji trijumf protiv Danske donosi nokaut fazu i vjerovatno drugo mjesto i okršaj sa Njemačkom, ali postoji opcija da i sa bodom ode dalje kao trećeplasirana. Dakle sa dva boda. Nije toliko realno, ali šanse još uvijek postoje.

Već večeras će biti mnogo toga jasnije kada su na programu utakmice grupe B. Naime, “orlovima“ u slučaju da se desi remi protiv Danske, večeras prvo treba da Španija dobije Albaniju, a da Hrvatska ne pobijedi Italiju. Recimo ukoliko bi Hrvati remizirali imali bi dva boda, ali negativnu gol razliku (-3) i u tom slučaju bi Srbija bila bolja (-1). Albanija u slučaju poraza ostaje na bodu.

Sljedeći preduslov jeste da Engleska u grupi u kojoj je i Srbija pobijedi Sloveniju sa makar dva gola razlike, tada bi Slovenci bili u minusu 2, a Srbija na minus 1. I na kraju potrebno je u grupi F da Portugal opravda ulogu favorita protiv Gruzije, koja ne smije pobijediti, te da Turska savlada Češku i pošalje je kući sa jednim bodom.

Zaista ludi scenarij, kojem se inače nadaju i Hrvati u slučaju remija sa Italijom. Njima odgovara pobjede Španije, a onda trijumf Danske nad Srbijom i visoka pobjede Engleske nad Slovenijom. I na kraju da Portugal pobijedi Gruziju, a Turska Češku. U ostalim grupama trećeplasirani ne mogu imati manje od tri boda.  

Bilo kako bilo Srbija i Hrvatska znaju šta im je činiti. Jedino sigurno je da sa pobjedama idu dalje.