Pobeda će Srbiju sigurno odvesti u dalji tok takmičenja i to sa drugog mesta pod uslovom da ne vidimo senzaciju i da Slovenci savladaju Engleze, a i u tom slučaju, Orlove sa četiri boda i gol razlikom "nula" ili boljom čeka mesto u osmini finala sa treće pozicije.

Ipak, ono što mnoge interesuje jeste kako to Srbija može da i uz remi protiv Danske prođe dalje. Elem, potrebno je da se ispune dva od tri preduslova u ostalim grupama kako bi Orlovi mogli da računaju i na takav ishod.

Dakle, potrebno je da Srbija sačeka remi Mađarske i Škotske večeras u Grupi A, potom da Španija savlada Albaniju i Italija dobije Hrvatsku sutra u Grupi B, a na kraju i da Turska savlada Češku i da Gruzija ne pobedi Portugal u sredu u Grupi F. Kao što smo rekli dovoljno je da stvari budu povoljne u dve od tri grupe.

Superkompjuter je izračunao verovatnoću da se Srbija, samim tim, remijem sa Danskom plasira u narednu fazu takmičenja i ona uopšte nije mala. Naime, na osnovu simulacija, određeno je da će tim sa dva boda i gol razlikom -1, koliko bi ona iznosila ako Orlovi odigraju nerešeno sa timom sa Jilanda, ići dalje sa šansom od 33%.

Čak i ekipe koje budu imale dva boda i goru gol-razliku mogu da se nadaju prolasku u osminu finala, pa tako oni sa gol-razlikom -2 mogu da prođu dalje sa šansom od 10%, oni sa -3 sa verovatnoćom od 6%, a oni koji budu imali dva boda i gol-razliku -4 imaju "mršavih" 3% šanse da ugrabe osminu finala.

Šanse dramatično rastu za timove sa tri boda, pa tako oni sa gol-razlikom -3 idu dalje u 59% projekcija, oni sa -2 će ići dalje sa 77% šansi, a oni koji budu imali -1 sa čak 89%. Neutralna gol razlika nosi čak 97% šanse za prolazak sa tri boda, kao i ona od +1.

Gotovo je statistička greška da neko neće proći ako bude sakupio četiri boda, pošto čak i sa gol-razlikom od -3, oni imaju 99% šanse za prolazak, a onda ide na 100% sa gol-razlikom "nula", koju bi imala Srbija u slučaju pobede nad Dancima.