Putin je tokom posjete Pjongjangu zauzvrat dobio različita umjetnička djela koja ga prikazuju, uključujući biste, rekao je predsjednikov savjetnik Jurij Ušakov.

Razdragano mnoštvo i raskošne svečanosti dočekale su Putina u glavnom gradu Sjeverne Koreje u srijedu, gdje je Kim Džong Un izrazio "punu podršku" ruskom ratu u Ukrajini i obećao jače strateške veze s Moskvom.

Aurus Senat, retro stilizovan prema limuzini ZIL iz sovjetskog doba, je službeni ruski predsjednički automobil i Putin se u njemu vozio na svoju svečanu inauguraciju u Kremlju u maju.

Kada je Kim posjetio istočnu Rusiju u septembru prošle godine, Putin mu je pokazao jedno od crnih oklopnih vozila. Kim je sjedio pokraj Putina u automobilu i činilo se da uživa.

Putin je Kimu poklonio prvu limuzinu Aurus u februari ove godine, rekle su tada obje zemlje, što znači da sada ima najmanje dva vozila.

Vjeruje se da je Kim strastveni zaljubljenik u automobile. Ima veliku zbirku luksuznih stranih vozila koja su vjerojatno prokrijumčarena, budući da rezolucije Vijeća bezbjednosti UN-a zabranjuju izvoz luksuzne robe u Sjevernu Koreju..

Viđen je u Maybach limuzini, nekoliko Mercedesa, Rolls-Royce Phantomu i Lexusu.

Visoki ruski zvaničnik rekao je prošlog mjeseca da će Rusija ove godine početi proizvoditi luksuzne automobile Aurus u bivšoj Toyotinoj tvornici u Sankt Peterburgu.