Pune 24 godine su prošle od kako je srpska reprezentacija poslednji put nastupala na kontinentalnom šampionatu, te euforiju nije spriječila ni jasna uloga favorita selekcije Gereta Sautgejta.

U rano popodne na dan utakmice euforiju je u Gelzenkirhenu zamjenila bojazan posle sukoba u koji su bili uvučeni srpski navijači, ali to nije uticalo na sam meč i podršku koju su srpski fudbaleri dobili sa tribina "Feltins arene".

Ispostavilo se da je selektor Dragan Stojković Piksi isprobavao drugačije taktičke zamisli protiv Švedske, kada smo samo mislili da odmara neke fudbalere. Među njima prije svega kapitena Dušana Tadića kojeg ni tad, a ni protiv Engleske nije bilo u startnih 11.

Ofanzivno je ušla Srbija u ovaj meč, sa dva napadača na papiru, ali će se ispostaviti da je Dušanu Vlahoviću bila namjenjena netipična pozicija na desnom krilu dok je najistureniji ostao Aleksandar Mitrović.

Možda je to i bilo previše novina za reorezentative Srbije  što je pokazalo prva četvrtina meča. Ekipa "Gordog Albiona" je bila daleko bolji protivnik, te u pojedinim trenucima na startu imala i po gotovo 90 odsto posjeda.

Naročito je bila problematična lijeva strana srpske odbrane gdje je duo Voker-Saka pravio velike probleme odbrani. Baš njih dvojica su kombinovala u začetku akcije koja će u 13. minutu donijeto prednost nominalno gostima na ovom meču.

Voker je odigrao pas u prostor za svog saigrača, a ovaj pokušao da probije pored Pavlovića i centrira. Srpski štoper je uspeo da izblokira taj pokušaj, ali se lopta odbila tačno na glavu Džuda Belingema koji se stvorio niotkuda iz drugog plana.

Fudbaler Reala je glavom matirao Predraga Rajkovića i postigao četvrti gol u dresu nacionalnog tima. Belingem je prethodno učestvovanjem na ovom meču postao prvi Evropljanin koji je prije 21. godine nastupio na tri velika takmičenja sa reprezentacijom.

Bio je to poziv za buđenje srpskim igračima, vjerovatno svjesni da bi ih dotadašnji pristup odveo pravo u debakl.

Prvoj šansi srpskog tima je kumovala velika greška Trenta Aleksandera Arnolda koji je dobio mjesto u veznom redu Engleske. Bek Liverpula je izgubio loptu u opasnoj zoni, posle čega je ona došla do Aleksandra Mitrović koji je možda malo i požurio, ali je prvi opasnije zaprijetio Džordanu Pikfodru.

Kao i srpski fudbaleri, brzo su Englezi shvatili da im prijeti opasnost od previše ležernog stava. Još jednom su napali preko desne strane. Voker je dobio loptu u prostor i pokazao svima da je i dalje jedan od najbržih ful bekova na svijetu

Srećom, ne i finišer pa je tako njegov traljav udarac otišao daleko pored dalje stative.

"Zakuvalo" se na terenu u svakom mogućem smislu. Kostić i Belingem su ušli u klinč, Srbija je dobila novu energiju, ali je nedostajalo više konkretnosti u završnoj trećini.

Momentum je donekle prekinut kada se u 41. minutu povrijedio baš Kostić koji je u suzama napustio teren, a njegovo mjesto je po lijevoj strani zauzeo imenjak Mladenović koji je pokazao da zaslužuje da bude u timu, pa i više od toga.

U II poluvremenu je krenula Srbija od prvog minuta da napada, a prva ogormna prilika je viđena u 53. minutu. Vlahović je lijepo primio loptu, okrenuo se, potom posloa loptu po zemlji, ali nikog nije bilo na drugoj strani. Potom je Mitrović probao, ali ni ta lopta nije pronašla svoj put.

Zaprijetila je Engleska u 56. minutu, tukao je Aleksandar Arnold, ali je Predrag Rajković bio na pravom mjestu. Mijenjao je potom srpski selektor Piksi, ubacio je Jovića i Tadića. Ulazak kapitena je apsolutno imao smisla ali ne i Jovića koji je djelovao potpuno razmagnetisano.

Veliku priliku je potom imao Luka Jović u 65. minutu, Dušan Tadić mu je dodao lopgu ali on nije uspeo da primi tu loptu i otišla je u ruke Džordana Pikforda. Potom je sve mirovalo do 77. minuta. Srbija je vršila pritisak, ali je pukla odbrana Hari Kejn je dobio sjajan centaršut.

Naslonio se rukama na štopera Veljkovića, šutirao je glavom, ali je Rajković odbranio. Potom, imala je Srbija još jednu šansu, Dušan Vlahović je odlično šutirao sa 20 metara, ali je je odbranio Pikford. Pokušavala je Srbija u nastavku, ali, nije bilo sreće.