Hrvatska je u kvalifikacijama za EURO 2024 sa dosta poteškoća osvojila drugo mesto u grupi iza Turske i to pobedom nad Jermenijom (1:0) u poslednjem kolu.

Fudbalskoj reprezentaciji Hrvatske turnir u Nemačkoj je sedmo EP od proglašenja nezavisnosti, a do sada su propustili samo jedno - 2000. u Belgiji i Holandiji, poslednjem na kojem smo mi učestvovali, ali ne kao fudbalska reprezentacija Srbije.

Upravo je Španija na prošlom Evropskom prvenstvu eliminisala Hrvatsku u drugoj rundi pobedom od 5:3 posle produžetaka (3:3 u regularnom delu).

A da Španci ne leže Hrvatima pokazalo se i u finalu Lige nacija prošle godine, kada su “vatreni” dogurali do penala, posle 0:0 u 120 minuta - i izgubili 5:4 (Petković promašio u šestoj seriji).

Podsetimo, samo je Nemačka igrala više finala Evropskih prvenstava od Španije, Italije i SSSR, a u tih šest finala osvojila je isto onoliko titula koliko i “crvena furija” u četiri - tri. “Azuri” i “Zbornaja komanda” iz po četiri finala imaju dve, odnosno jednu titulu.

Španija se i na ovom turniru kotira visoko među favoritima, prema većini kladionica u top pet, ali uglavnom iza Francuske, Engleske i Nemačke.

EURO 2024 je 12. učešće na evropskim prvenstvima za Špance, a u Nemačku su se kvalifikovali ubedljivo sa sedam pobeda i samo jednim porazom (od Škotske) u osam utakmica. Norvešku, Gruziju i Kipar su pobedili po dva puta.