One su viđenje na međunarodnom ekonomskom forumu u tom gradu, poznatom i pod nadimkom "ruski Davos", navodi više medija, među kojima je i CNN.

Njegova starija ćerka Marija Voroncova (39) je naučnica specijalizovana za genetička istraživanja, koja je vodila diskusiju o bioekonomiji, piše The Guardian.

Mlađa Katerina Tihonova (37) je direktor tehnologije i pleše akrobatski rokentol, a govorila je o ulozi odbrambene industrije u obezbeđivanju tehnološke nezavisnosti Rusije.

Putinove ćerke su i ranije učestvovale na godišnjem ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, ali je ranije samo Tihonova viđena kao govornica, prenosi ruski nezavisni list Novaja gazeta Evropa.

Elita Kremlja se sprema za promenu vlasti

Prema mišljenju stručnjaka, javno pojavljivanje Putinovih ćerki na događaju ukazuje na njihovu rastuću moć u ruskoj ekonomiji i administraciji. Finansijskom forumu prisustvovali su i drugi potomci ruske moćne elite, koji sada dobijaju mesto naslednika ogrtača svojih ostarelih roditelja.

Tamo su viđeni Ksenija Šojgu, ćerka bivšeg ministra odbrane Sergeja Šojgua, i Aleksandar, sin Antona Vajna, šefa ruske predsedničke administracije, navodi novinska agencija Blumberg.

Putinov novac sakriven od članova porodice

I Voroncova i Tihonova stavljene su na listu sankcija EU i SAD u aprilu 2022. godine, nakon što je Rusija pokrenula napad na Ukrajinu. Stručnjaci smatraju da se deo Putinovog bogatstva možda krije na bankovnim računima članova porodice.

Voroncova i Tihonova su Putinove ćerke iz braka sa Ljudmilom Putinom. Par se razveo 2013. godine, nakon skoro 30 godina braka.

Identitet dece para nikada nije potvrđen i nije objavljena nijedna njihova zvanična fotografija. Putin je bio veoma tajnovit u vezi sa svojom decom i porodičnim životom. Rekao da njegove ćerke rade u nauci i obrazovanju i da ima unuke, čija imena takođe nikada nisu objavljena.

Fondacija za borbu protiv korupcije pokojnog ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog saopštila je u januaru da je njihova istraga otkrila da je Voroncova zaradila više od 10 miliona dolara između 2019. i 2022. godine kao zaposlena u farmaceutskoj kompaniji.

Tihonova je povezana sa vilom sa osam spavaćih soba u Bijaricu u Francuskoj, vrednom nekoliko miliona evra. Kupio ga je njen bivši muž Kiril Šamalov.

Navodi se da je Voroncova udata za holandskog biznismena, a par je navodno živeo u stanu vrednom 3,3 miliona dolara u Holandiji

Veruje se da Putin ima i više dece van braka, koja žive u zapadnim zemljama. Kremlj je demantovao te glasine.