Strelac jedinog gola bio je Jon Dagur Torsteinson u 12. minutu.

Zvižduci polupraznih tribina "Vemblija" neposredno nakon poslednjeg sudijskog zvižduka možda i pre bilo kakvog opisa igre govore o izdanju nacionalnog tima u petak uveče.

Istina u pitanju je prijateljski meč. Sautgejt je naravno i protiv Islanda, kao i protiv BiH par dana ranije (3:0), izveo kombinovani sastav, poštedeo najvećeg napora najjače adute, i jasno je kao dan da ovo nisu Englezi koji će biti kada bude najvažnije. Oko toga nema dileme.



Ipak, srpski selektor Dragan Stojković Piksi, koji je, uzgred, u toku dana iz Švedske poručio da je njegov tim nadigrao Austriju u bečkom porazu, mogao je da vidi kako se može postaviti igra protiv tima kakav je Engleska i čemu bi možda trebalo da teži kada bude pravio taktiku za taj meč.

Njegov kolega Age Hareide taktički je savršeno vodio tim, imao plan koji su njegovi igrači do tančina ispoštovali, bili disciplinovani, borbeni, motivisani i na kraju sve to naplatili velikom pobedom, u meču bez takmičarskog značaja.

Defanziva gostiju sa šestoricom u liniji i trojicom ispred tog zida, bila je prava enigma za igrače Engleske.

A ovako su kaznili Engleze - kontrom iz udžbenika.

Islanđani su do postignutog gola gotovo sedeli svom golmanu u krilu. Bio je to i najbolji period meča za engleski tim. Lopta je konstantno bila u posedu igrača "gordog albiona" ali nisu umeli da je pošalju tamo gde je trebalo i gde su želeli - u mrežu.

Pogodak gostiju kao da je "presekao" Kejna i družinu. Sa protokom vremena igra Engleza nije bila sigurna kao pre primljenog gola, krunila se, usput su se i Islanđani sve više oslobađali i jasno stavili do znanja renomiranom rivalu da će se i te kako pitati u nastavku meča.

Imali su i sreće doduše, u par situacija.

Nikome na stadionu nije bilo jasno kako jeHari Kejn uspeo da promaši šansu u prvom delu meča, bio je sam na nekoliko metara od gola. Šutirao je i poslao loptu pored stative. Pre njega obrukao se Gordon, početkom drugog dela meča u dve šanse našao se Kol Palmer - i njemu kao da je ponestalo rutine u ključnim trenucima.

Island je u dva navrata mogao da kazni Engleze za promašaje - gosti su imali dve najbolje šanse u drugom poluvremenu.

Kod prve, napadač i strelac jedinog gola Torsteinson se okliznuo na pet metara pred Ramsdejlom, na pas saigrača, baš u momentu kada je samo trebalo da preusmeri loptu u mrežu.

U drugoj, Finason je posle kornera glavom zapretio, a Ramsdejl potvrdio klasu.

Ni pet izmena nije pomoglo Englezima. I dalje su bili bezidejni, tromi, nije bilo kreacije niti prave inicijative.

Pripisaćemo to osećaju da se bliži Euro i da jednostavno nisu želeli da kidišu i rizikuju povrede.

Sautgejt je upravo iz tog razloga izveo Stounsa na poluvremenu, štoper mu se povredio u začetku utakmice i selektor nije želeo ništa da rizikuje.

Engleska je, kada se sve sabere, razočarala u petak uveče, kritike neće izostati što može biti samo loše po Srbiju koja će u Gelzenkirhenu, definitivno, na drugoj strani imati tim koji će želeti da se iskupi i za ovo loše veče.