"U periodu od 12. do 17. juna 2024. godine u zvaničnu posetu luci Havane doploviće grupa brodova ratne mornarice Ruske Federacije. Grupu čine četiri broad", naveo je vojni resor.

U saopštenju se precizira da je reč o fregati "Admiral Gorškov", nuklearnoj podmornici "Kazanj", tankeru "Akademik Pašin" i spasilačkom tegljaču "Nikolaj Čiker".

"Ta poseta povezana je sa istorijskim, prijateljskim odnosima Rusije i Kube i odvija se u strogoj saglasnosti sa međunarodnim pravilima. Nijedan brod ne nosi nuklearno oružje, tako da njihov boravak u našoj zemlji ne predstavlja pretnju po region", dodaje se u saopštenju

To, međutim, znači i da će se ruski ratni brodovi naći na nešto manje od 400 km od SAD, jer je razdaljina, vazdušna, između Majamija i Havane 368 kilometara.

Vojni resor Rusije je takođe saopštio da će tokom njihovog boravka na Kubi biti realizovan program koji uključuje posetu komandantnu kubanske mornarice i gubernatoru Havane, kao i posetu mesta od istorijskog i kulturnog značaja.

"Po dolasku u luku, sa jednog od brodova biće ispaljen 21 pluton u znak pozdrava, na šta će uslediti odgovor artiljerijske baterije Revolucionarnih Oružanih snaga Kube iz tvrđave San Karlos de la Kabanja", preciziralo je Ministarstvo odbrane.