Kao i kada su brojne druge stvari u pitanju, o ukusima se ne raspravlja jer i jedan i drugi OS, odnosno iPhone i telefoni s Androidima imaju svoje prednosti i mane, a na korisnicima je da izaberu ono što im najviše odgovara.

Ono po čemu je iPhone ranije često bio hvaljen u odnosu na Androide jeste bezbednost, kao i vreme tokom kog je Apple nadograđivao operativni sistem svojih starijih modela. 

Međutim, kako piše sajt Digital Trends, Apple je sada "priznao poraz od Androida".

Apple inače ne objavljuje koliko će dugo njihovi uređaji imati softversku i bezbednosnu podršku, odnosno koliko dugo će objavljivati nadogradnje operativnih sistema i bezbednosne nadogradnje za pojedine modele. 

Kako DT prenosi, nadogradnja operativnog sistema i bezbenosti nisu ista stvar, pa mobilne kompanije generalno pružaju dužu bezbednosnu zaštitu telefona u odnosu na OS jer, što je hardver stariji, to se na njemu teže mogu pokretati nove opcije.

Pod pritiskom britanskih regulatora, iz kompanije Apple su nedavno objavili koji je to minimalan period tokom kog će omogućiti bezbednosne nadogradnje za svoje telefone. 

Za najjači model iz svoje poslednje generacije - iPhone 15 Pro Max, Apple će tako omogućiti minimalno pet godina nadogradnji. 

Reč je o respektabilnom periodu, i većina korisnika će zameniti svoje telefone nakon pet godina, ali problem je što je to manje u odnosu na konkurenciju. Naime, Samsung i Google na svojim poslednjim generacijama najjačih modela obavezali su se na čak sedam godina bezbednosnih nadogradnji, kao i nadogradnji operativnog sistema.

Ipak, kako će za sedam godina hardver biti prilično zastareo, iako će telefoni imati pristup poslednjim verzijama Androida, jasno je da ipak neće podržavati baš sve opcije kao i budući modeli. 

Kada je u pitanju iPhone, treba naglasiti da je reč o minimalno pet godina bezbednosnih nadogradnji, što znači da bi broj godina tokom kojih će objavljivati nadogradnje mogao biti i veći.