Ovaj pravilnik detaljno propisuje uslove za posebne prostore i prostorije za pušenje, te definiše izuzetke od opšte zabrane pušenja.

Vlasnici ugostiteljskih objekata koji žele dozvoliti pušenje moraju se pridržavati strogih smjernica. Na vratima prostorija za pušenje moraju biti postavljene jasne oznake s natpisima: "Dozvoljeno pušenje. Pušenje je štetno za vaše zdravlje." i "Zabranjen ulazak i boravak lica mlađih od 18 godina." Ove oznake moraju biti formata A4, štampane crnim slovima na bijeloj pozadini, fontom Arial 28 bold, centralno postavljene.

Prostorije za pušenje u zdravstvenim ustanovama, ustanovama za palijativnu njegu, njegu starijih lica, te ustanovama za izdržavanje kazne moraju biti potpuno zatvorene i fizički odvojene od drugih prostora. Površina prostorije ne smije biti manja od 10 kvadratnih metara niti veća od 20% ukupne površine javnog prostora. Prostorija ne smije služiti kao prolaz u druge prostorije i nije dozvoljeno konzumiranje hrane ili pića.

Prostorije za pušenje moraju imati zidove, plafon i automatski zatvarajuća vrata. Na vratima mora biti postavljena oznaka: "Prostor za pušenje. Pušenje je štetno za vaše zdravlje." i oznaka koja zabranjuje ulazak maloljetnicima. U slučaju kvara ventilacijskog sistema, ispred ulaza mora se pojaviti oznaka: "Zabranjeno pušenje zbog kvara na ventilacijskom sistemu."

Novi pravilnik ima za cilj zaštitu zdravlja građana, posebno nepušača, dok istovremeno pruža kontrolisane uslove za pušače. Ovo je dio šire strategije za smanjenje štetnog uticaja duhana na javno zdravlje, što je prioritet u zdravstvenoj politici Federacije BiH, prenosi Oslobođenje.