Centralna izborna komisija BiH juče je priznala listić PDP-a za izbor delegata u Dom naroda BiH.

Ovo bi u matematičkoj slagalici značilo da PDP i SNSD imaju jednak broj glasova te bi ovo mogla biti nova šansa za PDP da uđe u Dom naroda BiH.

Loša vijest za SNSD bi mogla biti dobra za PDP

Nenad Vuković, generalni sekretar PDP-a jučer je izjavio da bi moglo doći do promjena u zastupničkim klupama.

"Sad smo već debelo pred kraj druge godine mandata u Parlamentarnoj skupštini BiH, a imamo taj paradoks. Našalim se da još uvijek brojimo listiće", rekao je on novinarima.

A da li će Sud BiH imati novu žalbu - tek ćemo vidjeti. Za sada se nisu oglasili.

"Drugo je što nemamo, otvoreno ću reći, na čelu Suda BiH neke ljude koji se danas nalaze tu gdje se nalaze, a za koje mislim da su vrlo vjerovatno imali utjecaja na neke ranije odluke. Prema tome, moje očekivanje je da dođe do tog konačnog žrijeba", kaže Vuković.

Dobra vijest bi mogla biti za PDP, ali ne i za SNSD, posebno u vidu eventualne promjene vlasti.

"Ovo pitanje dobiva na značaju, ne zato što se borimo za mandat Snježana Novaković Bursać i ja, nego ukoliko opozicija bude imala dva delegata u Domu naroda i ako hipotetički žrijeb bude na našoj strani, da se započnu razgovori o novom Vijeću ministara i novoj strukturi vlasti na nivou BiH. Ako dođe do toga da ja budem u Domu naroda, to će promijeniti određene odnose političkih snaga na nivou BiH", najavio je Vuković.

NSRS ne priznaje "priznanje" CIK-a

U međuvremenu se o ovome oglasio i Kabinet predsjednika Narodne skupštine RS-a. Oni, uprkos ovakvom ishodu, tvrde da je sporni listić i dalje nevažeći i po "Izbornom zakonu BiH i po Uputstvu o postupku sprovođenja posrednih izbora za organe vlasti u BiH obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH i da se ne može dozvoliti da CIK BiH u saradnji sa Ustavnim sudom BiH i Sudom BiH odlučuje ko će biti izabran za delegata u Domu naroda".

Kako kažu, to pravo pripada isključivo NSRS u skladu sa članom četiri stav 1. tačka a Ustava BiH.

Navode da je Ustavni sud BiH prethodno djelimično usvojio apelaciju PDP-a i potvrdio da im je povrijeđeno pravo na slobodne izbore u vezi sa izborom delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH u NSRS te da je Sud BiH sve vratio CIK-u BiH na ponovno odlučivanje, prilikom kojeg je ponovo priznat sporni glasački listić.

Ponovo navode kako je ovaj listić prekrižen te da nije popunjen kako je propisano.

SNSD je, očekivano, najavio žalbu te su poručili da je ovo "nastavak borbe protiv RS-a".

Ipak, konačnu riječ će imati CIK koji će pomoću žrijebanja odlučiti o tome čiji zastupnik će biti dio Doma naroda, osim ako Sud BiH ne ospori ovo jer odluka i dalje nije konačna.