A skoro neopaženo je prošla informacija da ovo nije potpisao ministar finansija Srđan Amidžić (SNSD), nego njegov zamjenik Muhamed Hasanović (SDP).

CIK je tražio dodatni novac za angažovanje dodatnog osoblja, njihovu edukaciju te logističke troškove u vezi izbornih tehnologija.

Rok (nije) ispoštovan

Hasanović za Klix.ba kaže da je sa ministrom razgovarao o ovoj temi kada je stigao zahtjev od CIK-a te je ostalo pitanje kako će se riješiti.

Rok za potpisivanje je bio u četvrtak, ali do toga nije došlo.

"Mi imamo sistem kroz koji prolazi sva dokumentacija. Pratio sam i kada sam vidio u četvrtak da nema takvih dokumenata, odlučio sam potpisati u petak", pojašnjava Hasanović.

Kako kaže, stvarne razloge zašto to ministar nije uradio - ne zna. Razlog se da naslutiti.

"Ja imam rok i zakon omogućava meni taj potpis. Suvišno je bilo komunicirati s ministrom, da je htio - potpisao bi", napominje.

Kako kaže, na CIK-u je odgovornost na koji način će utrošiti taj novac jer će podnijeti izvještaj.

"Problem bez ekonomske logike"

A o odgovornosti je danas malo govorio Amidžić koji je rekao kako se CIK sada ne bavi samo provođenjem izbora već počinju i pisati budžet.

Priznao je kako je njegov zamjenik potpisao ovaj zahtjev što ne bi bilo problematično da "postoji neki ekonomski rezon".

"U jednoj zemlji apsurda kakva je BiH imate situaciju da CIK može da pošalje budžetski zahtjev koliko god da smatra da je neophodno i s druge strane imate situaciju da će sredstva biti obezbijeđena", rekao je on.

Upitao je da li neko misli da je "normalno da CIK bude ispred Granične policije, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, Parlamenta".

Napomenuo je kako je ovo ozbiljan problem koji "nema ekonomsku logiku" te kako je u obje instrukcije koje je potpisao naveo da se "ne nalaze sredstva koja su neophodna da se provodi Schmidtov zakon".

Ostaje jedno pitanje: hoće li i može li ministar odgovarati zbog neizvršavanja svojih obaveza?