Najveća parada će tradicionalno biti u Moskvi, a njoj prisustvuje i ruski predsednik Vladimir Putin.

On se obratio pre početka parade.

"Ruske snage su uvek u pripravnosti zbog pretnji zemalja", rekao je Vladimir Putin.

"Rusija će učiniti sve što je u njenoj moći da spreči 'globalni okršaj', ali neće dozvoliti nikakve pretnje upućene njoj, dodao je Putin u obraćanju na vojnoj paradi u Moskvi.

"Zapad bi voleo da zaboravi lekciju o Drugom svetskom ratu, ali mi pamtimo da je sudbina čovečanstva rešena u bitkama kod Moskve i Lenjingrada", dodao je on.

Ministar odbrane Sergej Šojgu i komandant parade Oleg Saljukov idu da pozdrave polaznike Vojne akademije kopnenih snaga, kadete Vojnog univerziteta i Vojne akademije za logistiku.

U svečanom događaju danas učestvuje više od 9.000 vojnika, uključujući i više od 1.000 učesnika Specijalne vojne operacije.

Parada pobede na Crvenom trgu počela je u devet sati.

Počasni gosti na vojnoj paradi su predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, predsednik Kazahstana Kasim Žomart Tokajev, predsednik Kirgizije Sadir Žaparov, predsednik Tadžikistana Emomali Rahmon, predsednik Turkmenistana Serdar Berdimuhamedov, predsednik Uzbekistana Šavkat Mirzijojev, predsednik Kube Migel Diaz-Kanel Bermudez, predsednik Laosa Thongloun Sisoulit i predsednik Gvineje Bisao Sisoku Embalo.