Poslednja se dogodila u eri društvenih mreža i izazvala je veliki bes jer su internetom kružile fotografije preživelih sa svojim ručnim prtljagom koji su uspeli da "spasu" iz zapaljene letelice po cenu života stradalih.

Putnici usporili evakuaciju

Let Aeroflota 1492 je bio redovan ruski putnički let ka relaciji Moskva–Šeremetjevo za Murmansk. Dana 5. maja 2019. godine, avion "suhoj superdžet 100" se penjao kada ga je udario grom.

Visoki grmljavinski oblaci primećeni su u blizini aerodroma sa osnovom od 6.000 stopa (1.800 m) i vrhuncem na oko 29.000 stopa (8.800 m). Oblaci su se kretali u pravcu severoistoka brzinom od 40–45 km/h. Kada se avion približavao zoni grmljavine, u 18:07 po lokalnom vremenu ručno je odabran kurs od 327 stepeni, što je započelo desno skretanje ranije nego što je propisano standardnim instrumentalnim polaskom KN 24E, ali je posada to uradila ne zahtevajući dozvolu za izbegavanje aktivnog područja grmljavine.

Avion je po udaru groma pretrpeo kvar na strujnim instalacijama i vratio se u Šeremetjevo na prinudno sletanje. Odskočio je pri sletanju i snažno dotakao tlo, uzrokujući kolaps stajnog trapa, izlivanje goriva iz krila i izbijanje požara. Vatra je zahvatila zadnji deo aviona, ubivši 41 od 78 putnika.

Prema sadržaju razgovora pilota i dispečera kontrole leta koji je objavila REN TV, vidi se da je pilot Denis Evdokimov štetu na avionu ocenio kao ozbiljnu, ali ne i kritičnu. Pilot je poslao tzv Pan-Pan signal da se zna da, iako je avion oštećen, nije mu potrebna hitna pomoć. To je značilo da je avion bio ugrožen, ali da nije bilo opasnosti za sam avion i živote njegovih putnika i da nije potrebna hitna pomoć. Iako oštećen, avion se glatko kretao ka pisti do sletanja.

Posada je odjednom javila da nisu spremni za sletanje. Stoga su još jednom kružili oko aerodroma i tek onda sleteli.

Kasnije objavljeni transkript pokazuje kako pilot kontaktira aerodrom Šeremetjevo i daje im Pan-Pan signalizaciju. "Približavamo se Moskvi. Izgubili smo radio vezu, avion gori od varnica", kaže potom kontroli leta inženjer leta iz aviona.

REN TV dodaje da su stručnjaci raspravljali o frazi "avion gori od munje" ili "avion gori od varnica". Složili su se da u vazduhoplovstvu ne znaju takav pojam. Dodaju da je možda došlo do strujnog udara koji je možda aktivirao požarni alarm. Dodali su da ponekad dolazi do nestanka struje nakon što grom udari u avion, što takođe može da aktivira alarm. Međutim, dodaju da se ništa kritično nije dogodilo avionu do sletanja, što se može zaključiti iz razgovora pilota i dispečera.

Četrdeset putnika i stjuardesa koji su sedeli su pozadi aviona su poginuli. Teže povrede zadobili su jedan član posade i dva putnika, a lakše tri člana posade i četiri putnika.

Nesreća na letu S492 izazvala je međunarodni bes jer se "superdžet" zapalio tek na zemlji i uprkos brzoj reakciji aviona i zemaljskog osoblja, broj poginulih je ipak dostigao 52,6 odsto. Brzo je postalo očigledno da su putnici koji su grabili svoj ručni prtljag usporavali proces evakuacije. Umesto 90 sekundi, koliko je industrijski standard, evakuacija je trajala šest minuta. Za većinu u zadnjem delu aviona, gde je izbio požar, let je završen – smrtnom presudom.