Ukoliko ste i vi među onima koji pate od mamurluka, ova pića vam mogu pomoći da brže stanete na noge i preostale neradne dane provedete čili, vedri i sveže glave.

Obeležavanje Međunarodnog praznika rada praktično je nemoguće zamisliti bez dobrog roštilja i alkohola, ali je jutro nakon veselja ono što mnogima zadaje muke. Koliko god nam izgledalo dobro što su mnogi uspeli da spoje prvomajske i uskršnje praznike, toliko je i loše. Zbog kontinuiranog (i često prekomernog) unosa alkoholnih pića glavobolja i mamurluk su u većini slučajeva neizbežni i potpuno kvare sve naredne neradne dane. Srećom, postoje napici koji mogu biti od pomoći u trenucima kada se telo bori sa posledicama burnih praznika.

Čaj od đumbira

Iako ga mnogi ne vole zbog njegovog gorko-ljutkastog ukusa, čaj od đumbira je odličan saveznik u borbi sa mamurlukom i glavoboljama. Zahvaljujući svojim antiinflamantornim dejstvima on umanjuje upalne procese podstaknute prekomernom konzumacijom alkohola, a u kombinaciji sa mlevenom kurkumom i crnim biberom pomaže i u procesu detoksikacije jetre.

Voda sa krastavcima i nanom

Voda sa dodatkom naseckanih krastavasa i listova nane je odlična za osveženja i hidrataciju, a osim toga ima i umirujuće dejstvo na želudac. Najbolje bi bilo popiti je na prazan stomak kako bi se stimulisalo varenje i nakon toga doručkovati kako bi se u organizam unela potrebna količina nutrijenata.

Sok od cvekle

Cvekla sadrži brojna jedinjenja koja imaju pozitivan učinak na naš organizam: ona pospešuje protok kiseonika krvnim sudovima, pomaže u procesu detoksikacije jetre i podstiče eliminaciju nusprodukata alkohola iz tela. Preporuka je da se sok od cvekle popije odmah nakon buđenja, kako bi se mozak i tkiva nahranila kiseonikom, a samim tim predupredile i glavobolje i osećaj malaksalosti.

Voda sa limunom

Voda sa  dodatkom limunovog soka se takođe preporučuje kada je reč o mamurluku jer je bogata limunskom kiselinom koja ima alkalizirajući efekat na organizam. Zahvaljujući tome ona pomaže u odvođenju toksina iz tela i uspostavljanju pH ravnoteže, čime se pospešuje oporavak, prenosi portal Helt Šots.

Šta bi trebalo izbegavati u stanju mamurluka

Iako se prilikom mamurluka uvek napominje da je potrebno unositi što više tečnosti, treba voditi računa o tome da nije svaka tečnost dobra za nas. Primera radi, napitke sa kofeinom, kao i zaslađena pića treba izbegavati u širokom luku jer mogu dovesti do još veće dehidriranosti organizma.