Iz Australijskog biroa za meteorologiju kažu da se Tihi okean "znatno ohladio" u protekloj sedmici.

Ova prirodna epizoda koja je počela prošlog juna donela je toplije vode na površinu Pacifika, dodajući dodatnu toplotu atmosferi, preneo je BBC, navodeći zabrinutost naučnika o tome da se ne može sa sigurnošću reći šta će se dalje dešavati.

Naime, niz nedavnih globalnih mesečnih rekorda visokih temperatura naveo je neke naučnike da strahuju kako bi svet mogao ući u novu fazu još bržih klimatskih promena.

Podseća se da svakih nekoliko godina početak El Ninja donosi drastične promene vremena u mnogim delovima sveta.

Nalet toplije vode, koja izlazi na površinu kod obala Perua u Južnoj Americi, povezan je sa pojačanim sušama i poplavama u različitim delovima sveta, a obeležavaju ga tri različite faze, vrući El Ninjo, neutralni uslovi i hladniji period koji se zove La Ninja.

Ovaj trenutno aktuelni El Ninjo je proglašen prošlog juna, a vrhunac je dostigao u decembru. El Ninjo je doneo porast temperature vode u Pacifiku, što je potom doprinelo tome da se globalne prosečne temperature povećaju do novih maksimuma. Mart je bio čak deset meseci zaredom koji je oborio temperaturni rekord.

"Ali sada, možda brže nego što se očekivalo, El Ninjo je nestao. Kritično pitanje je šta će se dalje dešavati i u odgovorima na to naučnici imaju podeljene stavove", navodi BBC.

Američki istraživači su nedavno rekli da postoji 60 odsto šanse da se La Ninja razvije između juna i avgusta, a 85 odsto šanse da se to dogodi do jeseni.

Ali iz Australijskog biroa kažu da se takve izjave moraju tretirati sa oprezom. Oni pak očekuju da će neutralni uslovi trajati najmanje do jula.

La Ninja koja sledi može da ima značajan uticaj na oluje i uragane, a neki stručnjaci predviđaju da će, ako La Ninja ipak stigne pre vremena, najaviti veoma aktivnu sezonu uragana u Atlantiku.

Ipak se očekuje da bi efekat La Ninje, odnosno hlađenja, možda mogao malo da uspori stopu globalnog zagrevanja.