I vrapci na grani su znali da meč protiv Valensije nema nikakav rezultatski značaj, pošto je porazom Zvezde sve bilo kristalno jasno – Partizan nije prošao u plej-in. Ali, to nikako nije značilo da će “parni valjak” u petak uveče šetati parketom. Naprotiv, videli smo gladijatorsku borbu od prvog do poslednjeg minuta što je rezultiralo dostojanstvenim krajem u eliti. Makar za ovu godinu.



Iako su mnogi pomislili da Arena u 34. kolu, poslednjem u regularnom delu Evrolige za ovu takmičarsku godinu, a ujedno i za Partizan, neće biti puna, navijači Partizana su pokazali suprotno. Istina, videla se po koja prazna plava stolica, ali je pozdravljanje igrača i Željka Obradovića od strane 19 hiljada ljudi poslalo jasnu poruku – pristalice crno-belih nisu tzv. “navijači rezultata”.

Naneli je bio najbolji u timu Partizana. On je meč završio sa 19 poena i četiri asistencije, Smit ga je pratio sa 15 poena i pet skokova, a dvocifreni su bili još Panter i Avramović, koji su postigli 12, odnosno deset poena, uz pet kapitenovih asistencija.

Odželej je bio predvodio Valensiju sa 7 poena i četiri skoka, a Harper je stao na 13 poena.

Prva četvrtina počela je u laganom ritmu. Za čitavih pet minuta igre videli smo ukupno 18 poena (8:10). Uprkos dobrom energetskom naletu Avramovića koga su pratili Ledej i Naneli, gosti su brzo uhvatili ritam i od minus pet došli do plusa.

Imali su problema izabranici Željka Obradovića sa realizacijom napada, te je iskusni srpski stručnjak vrlo brzo Kaminskog zamenio Smailagićem, odnosno Anđušića Ponitkom. Delovalo je da promene nisu urodile plodom, Odželej je dominirao, a semafor je na isteku prvih 10 minuta pokazivao plus 6 za Valensiju – 15:21.


Ipak, serijom 5:0 koju su režirali Smit trojkom i Aleksa dvojkom odmah na startu druge četvrtine, crno-beli su se rezultatski vratili u utakmicu.
Probudio se i kapiten Kevin Panter, precizan sa linije 6.75 bio je i Džejms Naneli, te smo konačno svedočili ravnopravnoj borbi i tajm-aut gostiju na tri minuta pre petnaestominutne pauze – 33:29.

Usledila je prava “tuča” na parketu, crno-beli su u jednom momentu imali i plus 6 (35:29), ali ni minut odmora koji je ovog puta tražio Obradović nije sprečio još jedan preokret španskog tima u poslednjoj sekundi pred poluvreme – 35:37, iako je kvalitetniju košarku igrao Partizan.



Promenljiv rezultat semafor je pokazivao i posle petnaestominutne pauze.
Najprijatnije iznenađenje u redovima crno-belih definitivno je bio Džejlen Smit, koji je osim preciznošću sa distance, Partizanu doneo i borbenost u reketu.

Međutim, ponovo su Španci preko Odželeja i Harpera nekako hvatali rezultatski priključak, sve dok finalni udarac izabranici popularnog Žoca nisu zadali u poslednjem kvartalu, na sedam minuta pre poslednje sirene – 65:54.

Ni dva tajm-auta gostiju nisu mogla da spreče ono što se već u vazduhu osećalo.Klub iz Humske je gazio ka pobedi, a Smit kao da je sa dve postignute trojke postao miljenik navijača koji su u trenutku eksplodirali. To je očigledno dodatno motivisalo igrače da se bore do poslednjeg napada i pošalju poruku Evropi – ove sezone im je izmakao plej-in, ali su i te kako zaslužili da i naredne snage odmeravaju sa najvećima.