Novakova nova era nije mogla bolje da krene. Zamenio je Đoković trenera, završio je petogodišnju saradnju sa Goranom Ivaniševićem, ali to očigledno nije uticalo na našeg asa. Sa Nenadom Zimonjićem u svom boksu, prvi teniser sveta je odigrao ubedljivo najbolji meč godine, pa je bez problema porazio nezgodnog Safijulina i izborio plasman u treće kolo takmičenja u Kneževini.

Već od početka duela je bilo jasno da ćemo videti potpuno drugačijeg Đokovića, makar kada je reč o onome što smo videli u prva tri meseca godine. Na startu je napravio brejk, mučio je riternima i bekhend paralelama neugodnog Rusa, koji nikako nije pronalazio ritam.

Potvrdio je Novak brejk, da bi vrlo brzo stigao do još jednog, pa je već tada bilo jasno kome će pripasti uvodni set. Imao je šansu Đoković da to uradi i sa „nulom“, na rezultatu 4:0 je imao dve brejk lopte, koje je Roman uspeo da spasi, ali je to sve što smo videli od Rusa u prvom setu. Vezao je Đoković osam poena, nekoliko prelepih drop-šotova i forhenda, čime je stigao do prednosti – 6:1.

U istom ritmu je Srbin nastavio i u drugom seta. Novaku je samo 61 sekunda trebala da dođe do prvog gema, a Safijulin je konačno prekinuo Đokovićevu seriju od 13 uzastopnih poena. Činilo se da će Nole do novog brejka, pošto je imao 15:40, ali je napravio četiri greške u nizu i tako poklonio gem Safijulinu.

Ipak, to ga nije omelo. Novi odličan servis gem, bez prilike Romana da eventualno dođe do prilike za brejk, da bi vrlo brzo Nole došao do 3:1, nakon duple servis greške Rusa, koji mu je poklonio prednost. To je bio i kraj bilo kakve drame u ovom susretu.

Đoković je dobrim serivisima stigao do 4:1, imao je zatim i tri brejk lopte da stigne do četiri gema viška, ali ih je rival nekako spasao. Ni to nije omelo Novaka, koji je vrhunski servirao u ovom susretu, a rivalu je u čitavom meču prepustio svega šest poena na svoj servis.

Jednom se Rus provukao, ali drugi put nije uspeo. Bez problema je Novak došao do novog brejka i priveo meč kraju (6:1, 6:2), čime je izborio plasman u treće kolo, gde će igrati protiv pobednika meča Lorenco Museti – Artur Fils.