Potvrdila je to za "Nezavisne novine" bijeljinska advokatica Tatjana Savić, koja zastupa žrtvu i njenu porodicu, a koja je, u suštini, tražila da se njemu blokira imovina kako je ne bi mogao prodati ili pokloniti do momenta dok se žrtvi ne plati šteta.

Isti sud, da paradoks bude još veći, u svojoj prvostepenoj presudi, nije donio ni odluku o imovinsko-pravnom zahtjevu, pa se sada nametnulo novo pitanje: Da li je Tomićeva imovina još njegova i ukoliko ju je kojim slučajem nekom poklonio ili prodao, kako će obeštetiti djevojčicu ako mu to sud naredi u parničnom postupku?

Štaviše, nevjerovatan slučaj iz Bijeljine ima još jedan zaplet, a to je da drugostepeni postupak protiv Tomića ne može ni biti vođen dok mu ne bude uručena prvostepena presuda. A on je u bjekstvu.

"U ime oštećene podnijela sam imovinsko-pravni zahtjev, radi naknade štete i tražila da Sud donese privremenu mjeru i mjeru obezbjeđenja na način da mu se zabrani otuđenje imovine dok se ne odluči o imovinsko-pravnom zahtjevu i dok se isti ne naplati. Međutim, sud o tom zahtjevu, koji se odnosi na donošenje privremene mjere i mjere obezbjeđenja na imovinu, uopšte nije odlučio. Taj zahtjev nije ni usvojen ni odbijen. Prosto nije odlučeno o tom zahtjevu", kaže Savićeva za "Nezavisne novine".

Prema riječima advokatice, Sud je o privremenoj mjeri bio dužan da odluči odmah, a ne da o tome obavijesti tada optuženog, a sada nepravosnažno osuđenog Tomića.

"Međutim, Sud ne da nije odlučio odmah, nego je njega obavijestio da tražimo blokadu imovine. Imajući u vidu da je očigledno spremao bjekstvo, vjerujem da je imovinu otuđio na bilo koji način, odnosno poklonio, prodao i slično", navela je Savićeva.

Ali ni to nije sve. Sud je, podsjetimo, prvostepenom presudom uputio djevojčicu da svoj imovinsko-pravni zahtjev ostvaruje u parnici.

"To je protivno najnovijoj sudskoj praksi, gdje se, pogotovo kod seksualnih zločina, dosuđuje naknada štete da bi se izbjeglo ponovno svjedočenje u parničnom postupku. Mi planiramo izjaviti žalbu protiv takve odluke Suda. Međutim, o toj žalbi neće biti odlučeno, jer se mora čekati da se njemu dostavi presuda, da bi uopšte Vrhovni sud odlučivao o svim žalbama, jer o svim žalbama odlučuje jedinstveno, a ne parcijalno. Imajući u vidu da je on u bjekstvu i da mu se presuda ne može dostaviti, cijeli postupak će sad biti pauziran", rekla je Savićeva.

Sa druge strane, iz Okružnog suda u Bijeljini poručili su da sud isključivo svoje stavove i razloge iznosi u svojim odlukama, a to su presude i rješenje.

"Imajući u vidu navedeno, postupajuće vijeće će i po ovom pitanju dati razloge na navedeni način pa ćemo biti u mogućnosti razmotriti vaš upit nakon izrade presude u ovom predmetu", rečeno je za "Nezavisne novine" iz bijeljinskog suda.

Podsjetimo, oštre kritike za ovaj postupak, koji je trajao duže od dvije godine, imalo je i Okružno javno tužilaštvo u Bijeljini, koje je upozoravalo da je sve vodilo ka odugovlačenju postupka.

Kada su prošle dvije godine, iscrpljene su zakonske mogućnosti da se Tomiću produži pritvor i on je poslat u kućni pritvor, gdje su ga obilazili policajci.

"Policijski službenici Policijske stanice Bijeljina su, prema rješenju Okružnog suda u Bijeljini, dva puta dnevno provjeravali prisustvo na kućnoj adresi M.T. iz Bijeljine. Dana 27. marta 2024. godine u večernjim časovima utvrđeno je da on nije na kućnoj adresi", rečeno je za "Nezavisne novine" iz Policijske uprave Bijeljina.

U toku je, dodaju, potraga za njim.

"Nakon što je utvrđeno da M.T. nije na adresi, bez odgađanja je obaviješten Okružni sud u Bijeljini i od tog momenta policijski službenici intenzivno tragaju za njim", kazali su ranije za "Nezavisne novine" iz bijeljinske policije.