Riječ je o doktorantima koji nemaju prebivalište u Kantonu Sarajevo, ali koji studiraju na Univerzitetu u Sarajevu (UNSA). Naime, smatraju da kriterij sufinansiranja da mogu aplicirati samo oni koji najmanje tri godine imaju prebivalište u Kantonu Sarajevo predstavlja diskriminaciju.

Ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Mesihović je jučer u odgovoru na upit Klix.ba navela da ne misli da je riječ o diskriminaciji jer se finansijska podrška daje onima koji porez plaćaju u Kantonu Sarajevo. Osim toga, tvrdi da je spomenuti kriterij postojao i na prethodnom javnom pozivu za sufinansiranje.

S druge strane, grupa nezadovoljnih studenata tvrdi suprotno, tj. da je ovaj kriterij utvrđen na ovogodišnjem javnom pozivu. Zbog toga smatraju da ministrica javno istupa, kako su saopćili, s manipulativnim informacijama ili "još gore" da nije upoznata, niti je nakon svih upita bila u stanju provjeriti tekst javnog poziva od prošle godine. Njene tvrdnje su nazvali neutemeljenim.

"Podsjećamo uvaženu ministricu na uslove za isti program javnog poziva iz 2023. godine te ga upoređujući s uslovima iz 2024., gdje se veoma lako može vidjeti da je sporna stavka iz ove godine. Štaviše, s ovim su nas javnim pozivom upoznali upravo naše kolege koji su doktorirali prošle godine i dobili grant, a nisu iz Kantona Sarajeva - ili prošle godine nisu imali famozne tri godine prebivališta. No, jesu, kao i mi, kroz program doktorskog studija uložili najmanje 15.000 KM u budžet Kantona Sarajevo", tvrde.

Smatraju da jučerašnji istup ministrice Mesihović u medijima pokazuje, kako su konstatovali, potpuno odsustvo osjećaja odgovornosti prema činjenici da UNSA ima respektabilnu ulogu u cijeloj zemlji i da je gravitaciono polje uspješnih mladih naučnika, ne samo u Bosni i Hercegovini, već i u regiji.

"Takav istup u potpunosti je u suprotnosti od duha poruka poslanih u decembru 2023. godine na svečanoj promociji doktora nauka u zgradi Narodnog pozorišta o raznolikosti i otvorenosti Univerziteta u Sarajevu za ljude iz cijele države i regije. Imajući sve to u vidu, nesumnjivo je da će ovo djelovati izrazito demotivirajuće na sve one koji studiraju ili planiraju studirati na UNSA-i, nevažno na kojem ciklusu jer im se time šalje poruka da je CIPS važniji od indeksa", naglasili su.

Poručili su ministrici Mesihović i to da im je žao što moraju komunicirati na ovaj način.

"Da je uvažena ministrica pokazala odgovornost prema nama, kao što to pokazuje kroz malicioznu tendenciju za medijskim gostovanjima i istupima, znala bi da smo joj mailove s istim ovim upitom i zahtjevom slali svega nekoliko dana nakon što je javni poziv oglašen, a ne u njegovoj zadnjoj sedmici. Nažalost, na naše mailove nije bila brza u odgovaranju kao što je medijima. Zapravo, na njih nije odgovorila nikako", tvrde.

Nadaju se da će ministrica ukloniti sporne odredbe te korigovati javni poziv i prolongirati rok prijave za dodatnih 14 dana od dana izmjene teksta, za šta smatraju da bi bilo u potpunosti izvodivo, imajući u vidu da takvu odluku resorno ministarstvo predlaže vladi. Podsjećamo, ministrica Mesihović je jučer istakla da ne postoji mogućnost poništenja javnog poziva koji istječe 8. aprila.