Mladi crni luk jedna je od biljaka koja se gaji tokom cele godine, jer je višegodišnja biljka, a koristi se za dodatak arome hrani ili kao salata.Za razliku od crnog luka, mladi luk ne razvija punu glavicu, već manju lukovicu. Naučno ime mladog crnog luka je Allium fistulosum i pripada porodici  Alliaceae, kao i mladi beli luk, vlašac, praziluk… a koje su poznate i kao lekovite biljke.

Koje zdravstvene prednosti ima mladi crni luk?

Mladi crni luk je dobar izvor vitamina C, koji jača imuni sistem. Sadrži antioksidante koji pomažu u zaštiti od hroničnih bolesti, može da pomogne u snižavanju krvnog pritiska zbog visokog sadržaja kalijuma. Mladi crni luk može da poboljša zdravlje kostiju i smanji rizik od osteoporoze. Bogat je vitaminima i najviše sadrži vitamin A, B1, B2, B3, B5, vitamin C, vitamin K i vitamin E.

Redovna konzumacija mladog crnog luka ima brojne prednosti za zdravlje:

  • bogat je vlaknima neophodnim za ceo dan jer vlakna pomažu da se osećamo sitim
  • smanjuje nivo holesterola i može da smanji šanse za dijabetes, bolesti srca i druga stanja
  • pomaže u borbi protiv raka, jer mladi crni luk i drugo povrće iz porodice alijuma mogu da pomognu u blokiranju rasta ćelija raka, posebno u želucu. Naučnici veruju da jedinjenje zvano alicin, koje ovom povrću daje jak ukus, može da spreči ćelije da se pretvore u kancerogene ili da uspori širenje tumora.
  • sprečava bakterijske infekcije jer ekstrakti mladog crnog luka, belog luka i njihovih „rođaka“ dugo se koriste kao lekovi. Mogu da „ubiju“ bakterije, gljivice i viruse. Laboratorijski testovi na određenim sortama luka pokazali su da pri dovoljno visokim koncentracijama neke biljke moguda „ubiju“ ili uspore rast salmonele ili Escherichia colibakteriju.
  • smanjuje rizik od bolesti jer povrće u grupi mladog crnog luka prepuno je fitonutrijenata, uključujući hemikalije koje se zovu antioksidansi koje štite ćelije od oštećenja. Antioksidansi u luku kao što su flavonoidi i polifenoli „love“ slobodne radikale – supstance koje mogu da izazovu karcinom, srčane bolesti i bolesti koje dovode do starenja.
  • jačanje imuniteta jer mladi crni luk je dobar izvor vitamina C i flavonoida zvanog kvercetin. Oba mogu da ojačaju imuni sistem i pomognu mu u borbi protiv bolesti.
  • dejstvo protiv gljivične infekcije budući da je otkriveno da ekstrakt mladog crnog luka može da ima potencijalnu aktivnost protiv gljivice Aspergillus niger. Slično, u različitim studijama je otkriveno da ekstrakt luka može da imati potencijalnu aktivnost protiv A. niger i A. parasiticus.
  • upotreba mladog crnog luka protiv upala s obzirom na to da mladi luk može da sadrži različite bioaktivne komponente kao što su tiosulfinati i kapaeni koji mogu da deluju ti kao antiinflamatorno sredstvo.