Kako je objavljeno na instagram stranici serbialive_beograd, na autobuskom stajalištu kod bolnice „Dragiša Mišović“, komunalni policajac, tačnije Beli, izvela je devojku iz autobusa i 10 minuta je „cimala i vukla za ruku“.

Kako se može videti na snimku, devojka je sve vreme uznemirena, moli i plače policajku da je pusti, da je ne vuče za ruku, dok istovremeno policajka agresivno viče na nju da se smiri. Celokupno dešavanje propratilis u komentari ljudi koji su se tu zadesili, a koji su policajki dovikivali da ne maltretiradevojku i da nema pravo tako da se ophodi.

Nakon što se snimak raširio društvenim mrežama i izazvao burne komentare, posebno kad je reč o ovlašćenjima komunalne milicije, ponovo su se otvorila pitanja o tome šta komunalna policija sme, a šta ne sme prilikom vršenja poslova iz okvira svojih ovlašćenja.

Da li komunalna milicija smije da traži ličnu kartu?

Kao jedno od najčešćih pitanja koje se postavljaju o „komunalcima“, svakako je pitanje da li nas mogu legitimisati u vozilima javnog prevoza. U Zakonu o komunalnoj miliciji, u članu 18 opisano je da je predviđena provera identiteta lica, dok je u istom Zakonu (u članu 21) objašnjeno na koji način se ona vrši.

To dakle znači da komunalni milicajac sme da vam traži ličnu kartu kako bi izvršio proveru identiteta, odnosno komunalac sme da vas legitimiše. Međutim, predviđeno je da to čini samo u odnosu na lica čije ponašanje ili delovanje predstavlja kršenje propisa iz delokruga komunalne milicije.

Pored toga, komunalni policajac je u obavezi da vas upozna sa razlozima provere identiteta.

Takođe, treba znati i da ukoliko komunalni milicionar ne može da utvrdi identetit na opisani način, to lice će, bez odlaganja, dovesti nadležnom organu radi utvrđivanja identiteta. Praksa je pokazala da su takvi slučajevi kada putnici bez karte u gradskom prevozu ne žele da pokažu ličnu kartu, zbog čega ih komunalna milicija odvodi nadležnom organu.