Razumijevajući i ističući važnost ove teme, učenici Opće gimnazijeBosanska Krupa” zajedno sa profesoricom Amnom Dervišagićorganizirali su izložbu fraktala u hodniku škole na kojima dominiranarandžasta boja, a izložba će biti otvorena za sve posjetitelje u narednihsedam dana te ostati kao stalna postavka u školi.

 

Pored izložbe, učenici su učestvovali u različitim aktivnostima - iscrtavalinarandžaste leptire na rukama pod sloganomKada leptir zamahnekrilima, povjetarac obiđe cijeli svijet prenoseći na taj način poruku da je važno progovoriti, zamahnuti krilima i tako upoznati svoju zajednicu o važnosti borbe protiv svakog oblika nasilja i motivirati na zajedničkodjelovanje. Kako bi dali svoj doprinos učenici su napisali i poslali porukepodrške svim žrtvama nasilja te nosili narandžastu odjeću.

 Nasilje nad ženama i djevojčicama nažalost je problem cijelog društva. Taj problem se mora spriječiti, to je jedno od najčešćih kršenja ljudskihprava, prijetnja je za život žena i ugrožava njihovo fizičko i mentalnozdravlje a direktna je prijetnja sigurnosti njihove djece. Svrha svih oblikanasilja je vršenje kontrole i iskazivanje moći. Za razliku od fizičkog, psihološko nasilje često žene i djevojčice ne prepoznaju, manifestira se narazličite načine, a podrazumijeva i ponižavajuće i pogrdne komentare, diskriminaciju i ismijavanje. Još jedan vrlo ozbiljan problem jesteprenošenje nasilnog ponašanja i trauma generacijama koje slijede. Sve tome motiviralo da “zamahnemo krilimai započnemo priču o nasilju iborbi protiv nasilja u našoj zajednici, da motiviramo djevojčice da se povjere, razgovaraju i započnemo sa pokretanjem promjena, rekla je profesorica Amna Dervišagić čija je ideja ova aktivnost.

 Svoje utiske o važnosti ovakvih aktivnosti podijelile su i učenice oveškole:Narandžasti dan je važan poziv na akciju koji ističe hitnu potrebuda se okonča nasilje nad ženama i djevojčicama - simbolizira svjetlijubudućnost, oslobođenu od nasilja zasnovanog na spolu i služi kaopodsjetnik da je zlostavljanje u bilo kojem obliku neprihvatljivo. Aktivnostikoje smo proveli nisu samo u svrhu osvještavanja, riječ je o poduzimanjukonkretnih akcija za informiranje zajednice. Zajedno, možemo stvoritisvijet u kojem preovladava poštovanje i dostojanstvo. Učenice naše školesu na lijep način obilježile ovaj dan, dijeleći kratke motivacione porukice. Prijateljica nam je iscrtala narandžaste leptire na rukama da ih nosimokao podsjetnik da trebamo biti podrška, navela je Eyla Bužimkić.

 

Nasilje ostavlja trajne ožiljke na pojedincima i zajednicama, ali zajednomožemo donijeti promjene i stvoriti svijet bez straha i nasilja. U sklopunaših aktivnosti obukli smo narandžasto kao simbol podrške žrtvamanasilja, ali i kao podsjetnik da smo zajedno u borbi protiv nasilja. Narandžasti dan nije samo jedan dan u godini, već poziv na kontinuiranuakciju i angažiranje, rekla je učenica Hana Bužimkić.

 

Nasilje nad ženama je neprihvatljivo i moramo se zajedno boriti protivnjega. Sve žene zaslužuju sigurnost, poštovanje i jednakost. Stojim uz svežene koje su preživjele nasilje i podržavam napore da se zaustavi ova nepravda, dodala je učenica Lamija Toroman.

 

Institut za razvoj mladih KULT već godinama radi na promociji i zaštitiosnovnih ljudskih prava a posebno ukazuje na problem nasilja nad ženamai djevojčicama i svakog 25. u mjesecu obilježava Narandžasti dan.

Krozrazličite kampanje i aktivnosti, Institut upoznaje javnost o prisutnostinasilja nad ženama i djevojčicama i educira mlade o rodnoj ravnopravnostiali i pruža podršku različitim akterima u BiH u provedbi aktivnosti koje ćeinformirati stanovništvo o ovom važnom problemu.